Velika noč praznik veselja in upanja

Velikonočna jedila: kruh, hren, šunka, pirhi, potica, krih

Kristjani danes obeležujejo veliko noč, ki je največji krščanski praznik. Na ta dan se spominjajo Jezusovega vstajenja od mrtvih. Zaradi ukrepov proti epidemiji covid-19 bodo maše brez navzočnosti vernikov, na nacionalni televiziji pa bo ob 10. uri mogoče spremljati prenos maše iz mariborske stolnice.

Velika noč je praznik veselja in upanja. Kristjani izražajo veselje z vzklikom aleluja, ki izhaja iz hebrejskih besed hallelu in Yah, kar pomeni slavite Jahveja, torej Boga, so zapisali na Slovenski škofovski konferenci.

Na veliko noč zjutraj običajno potekajo vstajenjske maše s procesijami, ki pa bodo letos zaradi epidemije odpadle. Duhovniki bodo ob 8. uri zvonili z vsemi zvonovi in tako vernike po domovih povabili k velikonočnemu zajtrku, ki ga sestavljajo jedi, blagoslovljene na veliko soboto.

Duhovniki bodo vodili velikonočno mašo v svojih zaprtih župnijskih cerkvah. Papež Frančišek bo v baziliki svetega Petra v Vatikanu imel mašo ob 10. uri, ki jo bo sklenil s tradicionalnim blagoslovom Urbi et Orbi (mestu in svetu). Blagoslov bo ob 11.55 prenašala tudi Televizija Slovenija na svojem prvem programu.

Veliki teden, ki se bo sklenil v ponedeljek, se je začel s cvetno nedeljo. Papež je spomnil, da že drugič obeležujemo veliki teden v času pandemije. “Lani smo bili šokirani, letos smo bolj izkušeni,” je dodal in posvaril pred gospodarsko krizo, ki postaja vse zahtevnejša.

Že lani je poglavar Katoliške cerkve velikonočno obredje obhajal na prilagojen način, ljudje po vsem svetu pa so jim v pretežni meri sledili prek spleta ali televizije. V letih pred tem se je po drugi strani na praznovanje v Rim zgrnilo na tisoče romarjev.

Po vsej Italiji ob letošnjih praznikih zaradi tretjega vala epidemije covida-19 sicer znova veljajo stroge omejitve tako pri potovanjih kot pri stikih.

M. D.