V zadnjih dneh prijeli 190 ilegalnih migrantov

Fotografija je simbolična.

Od petka do danes zjutraj so slovenski policisti izsledili in prijeli 190 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Največ so jih prijeli na območju PU Koper (123), na območju PU Novo mesto 27, v Posavju (Obrežje in Dobova) 14, na območju PU Ljubljana pa 11. Ponovno so začeli opažati migrante na poti skozi Haloze, na območju Ljutomera pa je voznik šestih migrantov uporabil borilne veščine, zato je policist streljal v zrak, pozneje pa so voznika tudi ujeli. Policist je bil pri tem poškodovan.

 

Policisti PU Novo mesto so v zadnjih štirih dneh prijeli 27 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Prijeli so jih na območju krajev: Drašiči, Želebej, Metlika, Slamna vas, Špeharji, Stara Lipa in Dragatuš (vse Črnomelj), Dobindol (Dolenjske Toplice), Cirnik (Brežice), Velika Dolina (Brežice) in Oštrc (Kostanjevica ob Krki).

Prijeti so se izrekli za Alžirce (8), Pakistance (7), Maročane (4), Iračana (2), Srba (2), Indijca (2) in državljana Kosova.

Na mejnem prehodu Obrežje so v enem tovornem vozilu makedonskih registrskih oznak našli 7 Afganistancev, v drugem pa še 4. V vagonu tovornega vlaka na Dobovi so našli Palestinca, na drugem vlaku pa še Pakistanca. Na tretjem tovornem vlaku so našli Sirijca.

Na območju PU Koper so prijeli 123 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo, večino na območju Ilirske Bistrice in tudi Policijske postaje Koper. Prijeti so se izrekli iz za državljane Bangladeša, Albanije, Pakistana, Afganistana, Turčije, Kanade, Nemčije, Irana, Sirije, Kosova in Hrvaške.

Pri tem zaradi suma vodenja in prevažanja ilegalnih migrantov obravnavajo tri posameznike, državljana Hrvaške in Albanije ter Slovenije. V Ilirski Bistrici so se vozili kar s taksijem.

Na območju PU Ljubljana so prijeli 11 ilegalnih migrantov. Dva Alžirca so pri kraju Požganina na Kočevskem, devet pa na območju Ljubljane (dva Maročana, dva Alžirca, Pakistanca, Iračana in tri Turke. Vsi so zaprosili za azil.

Na območju PU Maribor pa so v zadnjih dneh ilegalne migrante prijeli na območju Središča ob Dravi. Prijeli so 3 Alžirce in 4 Maročane. Vsi so med postopkom zaprosili za azil, zato so jih policisti odpeljali v Azilni dom v Ljubljano. Oglobili pa so tudi dva
državljana BiH, ki sta z osebnem avtomobilom prestopila državno mejo na prehodnem mestu v  Paradižu, kjer pa ni mejnega prehoda.

Policista napadel sprovajalec z znanjem borilnih veščin

Poseben dogodek pa se je zgodil v soboto na območju Ljutomera. Policist in vojak sta ustavljala državljana Srbije, ki je nezakonito prevažal 6 ilegalnih migrantov (3 Indijce in 3 Bangladešce). Voznik je ustavil, nato pa pokazal znanje borilnih veščin. Policist je dvakrat ustrelil v zrak, srbski voznik je zbežal, nato so ga skupaj z drugo policijsko patruljo tudi ujeli. Policist je bil pri tem poškodovan, prijeti ilegalni migranti pa so zaprosili za azil.

Skupne podatke objavljamo za čas od petka, 31. maja do danes, torka, 4. junija do 6. ure. Razlog za to je v tem, ker iz PU Novo mesto včeraj zaradi nepredvidene odsotnosti poročila niso poslali, brez tega pa podatki ne bi bili popolni.

J. M.