V veljavi novi omejitveni ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa

Začeli so veljati novi ukrepi s področja ponujanja izdelkov in storitev ter športa, ki jih je vlada sprejela v torek. Frizerski in kozmetični saloni v rdečih regijah lahko pod določenimi pogoji sprejmejo več kot eno stranko hkrati, dostava hrane je mogoča le med 6. in 21. uro. Za registrirane športnike so dovoljeni treningi in tekme.

Število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, je po novem omejeno na 20 kvadratnih metrov na posamezno stranko. To velja tudi za frizerske in kozmetične salone, ki so v rdečih regijah doslej lahko hkrati sprejeli le eno stranko ne glede na velikost poslovnega prostora.

Poleg diskotek in nočnih klubov je po novem ponujanje storitev neposredno prepovedano tudi v kinematografih in kulturnih ustanovah, razen v galerijah, muzejih, arhivih in knjižnicah, ob upoštevanju omejitve ene osebe na 20 kvadratnih metrov.

Fitnesi v rdečih regijah (to je tudi naša regija, ki zajema Dolenjsko, Belo krajino in Kočevsko-ribniško območje) ostajajo zaprti, enako kot gostinski lokali. V oranžnih regijah (to je trenutno le Obala) lahko gostinci hrano in pijačo strežejo med 6. in 21. uro, a le za mizami in ob upoštevanju varnostne razdalje. Povsod po državi pa je med 21. in 6. uro zjutraj odslej prepovedana dostava hrane in pijače in priprava te za osebni prevzem.

V kolektivnih športnih panogah je dovoljeno izvajanje tekmovanj v najvišji ravni, v individualnih športnih panogah pa velikih domačih in mednarodnih športnih prireditev brez gledalcev. Športna vadba je po novem dovoljena športnikom olimpijskega, svetovnega, mednarodnega in perspektivnega razreda ter poklicnim športnikom, starejšim od 15 let, ki so vpisani v razvid poklicnih športnikov pri ministrstvu.

Rekreacija je medtem glede na ukrepe vlade dovoljena individualno, v družinskem krogu ali v skupinah do šestih oseb ob upoštevanju trimetrske medsebojne razdalje. Več (vir in vir).

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je včeraj opozoril, da so razmere resne in poudaril: “Če želimo zamejiti in upočasniti širjenje virusa, bomo morali pri tem pomagati vsi, vsak na svoj način.” Delodajalce je zato ponovno pozval, da če je le mogoče, delo organizirajo na način, da lahko zaposleni delajo od doma.

Sinoči se je na Twitterju na trenutne epidemiološke razmere odzval tudi premier Janez Janša. Ob ključniku zmoremo je napisal, da bodo številke še nekaj časa neizogibno visoke, a da po streznitvi v zadnjih dneh “povsod po Sloveniji končno upoštevamo nujne higienske in zdravstvene ter druge omejitvene ukrepe”. “Hvala vsem in vsakemu posebej,” je dodal in spet pozval tudi k naložitvi aplikacije OstaniZdrav ter k varovanju zdravja.

Tudi Kacin prebivalcem priporoča, da si na telefone naložijo mobilno aplikacijo #OstaniZdrav, ki jih bo opozorila na morebiten stik z okuženo osebo. “Velika večina je razumela in spoštuje odločitve, ukrepe in pomaga v teh razmerah. Razmere so zelo zahtevne in terjajo pomoč prav vsakega od nas,” je še poudaril.

Po vsej državi, še posebej pa na Gorenjskem, ki ima med vsemi regijami trenutno tudi najvišjo incidenco pojavnosti okužb z novim koronavirusom, se po Kacinovih besedah pojavljajo nova, lokalna žarišča. To so Železniki, Kranj, Kamnik, Jesenice, pa tudi Novo mesto, Murska Sobota, Prevalje, Krško, prav tako še vedno ostaja žarišče Škofja Loka, je naštel Kacin.

Skladno z načrtom za ukrepanje v pogojih epidemije je bilo v torek na državni, regijski in občinski ravni angažiranih tudi 1242 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb in drugih.

M. D.