Nadomestilo plače zaradi varstva otroka v primeru odrejene karantene

Vlada je v petem protikoronskem paketu ukrepov (PKP5) sprejela tudi ukrep o nadomestilu plače zaposlenega zaradi varstva otroka v primeru odrejene karantene zaradi novega koronavirusa. Ukrep smo že poznali, novost pa je, da je tovrstno nadomestilo plače po novem 80-odstotno in ne več 50 odstotkov, kot je bilo prej. 

Zakon določa:

Od 1. septembra 2020 dalje je mogoče uveljavljati višje, 80-odstotno nadomestilo v primeru odsotnosti z dela zaradi višje sile, ki je posledica obveznosti varstva otroka zaradi otroku odrejene karantene do vključno 5. razreda osnovne šole.

Nadomestilo se zagotavlja tudi v primeru varstva otrok s posebnimi potrebami, ki potrebujejo stalno varstvo.

V okvir obveznosti varstva zaradi višje sile zaradi odrejene karantene ali druge zunanje objektivne okoliščine se zajema tudi oseba, ki neguje in varuje otroka na podlagi veljavnega izvršilnega naslova v skladu s predpisi, ki urejajo družinska razmerja (rejništvo).

Doslej so bile v primeru karantene izdane odločbe. Včeraj pa je minister Tomaž Gantar povedal, da karantenske odločbe, po oceni ministra, nimajo več svojega namena, zato se sistem kot tak opušča.

Karantenske odločbe bo nadomestil bolniški stalež. Tega je bila oseba s pozitivnim testom deležna že v tem trenutku, osebi, ki je bila v rizičnem stiku z okuženo osebo, pa ga bo na osnovi takih informacij dodelil njen osebni zdravnik.

M. D.