V Splošni bolnišnici Novo mesto 50 obolelih s covidom-19, odpirajo še staro interno bolnišnico

Splošna bolnišnica Novo mesto (vir: SB Novo mesto)

Iz Splošne bolnišnice Novo mesto so sporočili, da imajo danes hospitaliziranih 50 COVID bolnikov, od tega 7 na intenzivnem oddelku. Glede na trenutno epidemiološko situacijo oz. na porast okužb v državi se pripravljajo na dodatne kapacitete, kar pomeni, da lahko zagotovimo do 80 COVID postelj.

Poleg pljučne in infekcijske klinike za COVID paciente tako odpirajo še staro interno bolnišnico.

Istočasno že zmanjšujejo ne nujne programe, kar pomeni, da sprejemajo samo paciente s stopnjo napotitve pod nujno in zelo hitro. Vsi ostali pacienti, katerim bo termin odpovedan, bodo o drugem datumu obveščeni v najkrajšem možnem času.

Opreme, ventilatorjev, prostora imamo ta trenutek dovolj, narašča pa število okuženih med zaposlenimi (tako med zdravniki, kot med medicinskimi sestrami).

Situacijo ta trenutek kadrovsko še obvladujejo, v proces pa že vključujejo specializante in  tudi nekaj študentov višjega letnika Zdravstvene fakultete.

“Na tem mestu še enkrat pozivamo vse, ki prihajajo v našo bolnišnico, da se držijo navodil. Ne samo nošnja mask, varnostna razdalja in razkuževanje rok. Zelo pomembno je, da so odkriti glede simptomov, ki so morebiten znak COVIDA. To, da nimate vročine, ne pomeni, da ste vzeli sredstvo za zbijanje vročine preden ste šli od doma, pomeni, da tega zdravila sploh niste potrebovali.

Ponavljamo, da smo skupaj v tem in to pomeni, da moramo narediti vse, kar je potrebno, da zaščitimo sebe in druge, predvsem pa to pomeni, da skušamo v največji možni meri preprečiti vdor virusa med zaposlene v zdravstvu.

Le tako bomo zmogli preživeti ta zimski čas tako, da bodo bolnice lahko še naprej nudile pomoč občanom in državljanom,” so zapisali v izjavi za javnost, pod katero so podpisani:

  • doc. dr. Milena Kramar Zupan, direktorica
  • prim. Milivoj Piletič, strokovni direktor
  • Simona Volf, pomočnica direktorice za zdravstveno nego
  • Katarina Drenik, pomočnica direktorice za pravne zadeve

M. D.