V kar štirih od sedmih Jankovićevih postopkov odločala ista sodnica

Dominika Švarc Pipan je tako naskočila Zorana Jankovića, na Sv. Urhu. (vir: arhiv)

Napoved Zorana Jankovića, da ga slovenska sodišča ne bodo obsodila, ker je znan nasprotnik Janeza Janše, se uresničuje. Včeraj se je namreč na sodišču, zaenkrat na prvi stopnji, končal že šesti postopek, v katerem je bil Janković oproščen. Najmanj štiri postopke zoper Jankovića je sicer vodila oziroma še vodi nekdanja žena ministra iz vrst LDS Aleša Zalarja Mojca Kocjančič. Kako je na oprostitev vplivalo nedavno Jankovićevo objemanje z ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan na ljubljanskih Orlah, pa lahko samo ugibamo.

 

Okrožno sodišče v Ljubljani je namreč včeraj Jankovića in šest soobtoženih oprostilo obtožb v zadevi parkirišča v Stožicah. Sodba sicer še ni pravnomočna, saj je tožilka Blanka Žgajner napovedala pritožbo.

Jankoviću je tožilstvo očitalo zlorabo položaja za pridobitev velike protipravne premoženjske koristi in goljufijo na račun sredstev EU.

Za tožilstvo je bila sporna sklenitev pogodbe med občino in Grepom za najem 2500 parkirnih mest v okviru centra Stožice za okoli 1,8 milijona evrov na leto, s čimer naj bi Grepu omogočili, da je izpolnjeval pogoje bank za pridobitev prve in druge tranše posojila v skupni višini 87,9 milijona evrov. Občina je po prepričanju tožilstva s tem prišla do 9,4-milijonskega sofinanciranja iz državnega proračuna in sredstev EU, pri tem naj bi zahtevku za izplačilo priložila ponarejeno situacijo družbe Grep.

Tožilstvo je trdilo, da nobeno od občinskih podjetij toliko parkirnih mest ni potrebovalo in da je bil namen le, da bi Grep, za katerim sta stali družbi Gradis Skupina G in Energoplan, izpolnjeval pogoje bank.

To je sicer že šesti kazenski postopek zoper Jankovića, v katerem je bil oproščen. Trenutno na sodišče zoper Jankovića poteka le še postopek v primeru nepravilnosti glede hladilne strojnice v kompleksu Stožice.

Zanimivo pri tem je, da je postopek, ki je bil na prvi stopnji končan včeraj, vodila sodnica Mojca Kocjančič, nekdanja žena pravosodnega ministra iz vrst LDS Aleša Zalarja. Ista sodnica vodi tudi postopek v primeru nepravilnosti glede hladilne strojnice v kompleksu Stožice, ki še vedno poteka na prvo stopnji. Zanimivo je, da je ista sodnic vodila tudi postopek, v katerem je bil Janković oproščen v zadevi farmacevtka. V tem primeru je Kocjančičeva odredila uničenje prisluhov, iz katerih je izhajalo, da je Janković za ureditev službe eni od farmacevtk zahteval in dobil spolne usluge. In ne boste verjeli. Ista sodnica je vodila tudi postopek, v katerem je bil Janković oproščen prodaje Mercatorjevih delnic firmi Electa Inženiring in davčne zatajitve, v lasti njegovih sinov Damjana in Jureta Jankovića. Kar štiri od sedmih Jankovićevih postopkov na sodišču je torej vodila ali še vodi ista sodnica. Nenavadno naključje.

A. V.