Se bo državni vrh udeležil zahvalne maše za domovino?

Sveta maša za domovino pred letom dni (2022), vir: Državni svet RS

Danes bodo v ljubljanski stolni cerkvi slovenski škofje darovali sveto mašo za domovino ob državnem prazniku dneva državnosti. V nasprotju s prejšnjimi leti, ki so sovpadala z mandatom vlade Janeza Janše in mandatom bivšega predsednika republike Boruta Pahorja, letos na sveti maši za domovino ne bo najvišjih državnih predstavnikov. Gesta, ki predvsem razdvaja.

Maša za domovino je namreč izrazito pozitivno naravnan dogodek, ki jo poznajo tudi v drugih zahodnih državah, na primer na Hrvaškem in v Avstriji.

Več drugih držav pozna podobne oblike dogodkov, namenjene obeležitvi državnega praznika tudi na t. i. duhovni ravni. Pri tem namreč ne gre zgolj za verski dogodek, ampak za dogodek z državniško in diplomatsko noto.

Iz Slovenske škofovske konference so sporočili, da so prejeli opravičilo Nataše Pirc Musar k maši za domovino. Po pojasnilih urada naj bi predsednica v terminu maše že pred štirimi mesci potrdila obisk na Svetu Evrope v Strasbourgu, sicer bi se maše udeležila.

Nadalje morda preseneča podatek, da se maše ne bo udeležil predsednik vlade Robert Golob. Vzroka za zavrnitev povabila na Slovenski škofovski konferenci niso pojasnili, razlog je verjetno v tem, da jim ga ni pojasnil niti Golob. V stolno cerkev tudi ne bo predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič.

S tem vladajoča stranka Gibanje Svoboda nadaljuje s kulturnim in ideološkim bojem, kljub temu da so pred volitvami napovedovali, da ne bodo izključevali nikogar. Volitve so mimo, v Gibanju Svoboda pa so očitno hitro pozabili na obljube.

Četudi državni vrh mašo za domovino blokira, jo bo mogoče spremljati na RTV Slovenija – drugi program (SLO2), danes ob 18.30. Neposredni prenos svete maše bo tudi prek Radia Ognjišče.

Sveto mašo bo vodil ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, pridigal pa bo novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. dr. Andrej Saje.

Letos se bodo pri sveti maši spomnili na 30. obletnico ustanovitve samostojne Slovenske škofovske konference s strani Svetega sedeža.

K zahvalni sveti maši za domovino ob dnevu državnosti so povabljeni predstavniki družbeno-političnega življenja in diplomatskega zbora. Pri bogoslužju bodo sodelovali člani Vojaškega vikariata pri Slovenski vojski, župnijski pevski zbor P. Hugolin Sattner  ter predstavniki Enote za protokol ter kvintet trobil orkestra Slovenske vojske.

Prvo sveto mašo za domovino je daroval tedanji ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Alojzij Šuštar 26. junija 1991.

A. V.