Nove podrobnosti: Rom v Brezjah ustreljen neposredno v glavo

Sveče, na mestu, kjer se je odvil obračun. Foto: Aleš Kocjan/STA

Na Okrožnem sodišču v Novem mestu se je danes začela glavna obravnava v sojenju Mirku Pilingerju in Dejanu Novaku. Prvega obtožnica bremeni odmevnega umora 22-letnega Sabostjana Kovačiča in poskusa uboja Demirja Brezarja lani jeseni v romskem naselju Brezje pri Novem mestu, drugega pa pomoči pri tem. Oba sta danes povedala, da se bosta zagovarjala z molkom, vseeno pa so med sojenjem na dan prišle nekatere nove podrobnosti.

 

Novaku po poročanju STA obtožnica očita, da je 3. septembra lani okoli 22. ure po zabavi, ki je potekala v naselju Brezje, po vnaprejšnjem dogovoru s Pilingerjem z avtomobilom znamke Audi zapeljal pred avtomobil znamke Seat, v katerem je bil tudi 22-letni Kovačič iz romskega naselja Poganci, in ga blokiral. Nato naj bi iz Audija stopil Pilinger in iz brezobzirnega maščevanja začel streljati na potnike v Seatu, pri čemer naj bi bila njegova glavna tarča Kovačič, ki je pri tem umrl. Slednjemu naj bi se skušal maščevati, ker si je dopisoval z njegovo partnerko in mu pri tem menda tudi grozil.

Danes so na sodišču kot prvega zaslišali očeta umrlega Kovačiča Mira Brajdiča. Kot je povedal, sam ni videl streljanja, saj je bil takrat doma, je pa že pred tem slišal, da naj bi Pilinger njegovemu sinu grozil. Razlog naj bi bil, da je sin na svojem Facebook profilu objavil sliko Pilingerjeve partnerke.

Tudi Brajdič sam naj bi bil deležen groženj. Po usodnem dogodku naj bi ga namreč poklical Novak ter njemu in njegovi hčerki grozil, da se jima bo zgodilo enako kot njegovemu sinu. Zato se je danes vprašal, kako je možno, da Novak tako kot Pilinger ni v priporu in da se lahko brani s prostosti. Novak je sicer zanikal in trdil, da je Brajdič grozil njemu.

Poleg Brajdiča je sodišče danes zaslišalo še trojico, ki je bila usodnega večera v avtu skupaj s Kovačičem. Demir Brezar, ki je bil v streljanju ranjen v glavo, za kar tožilstvo Pilingerju očita tudi poskus uboja, je povedal, da se spomni, kako je pred avtomobilom, ki jih je blokiral, stal Pilinger in streljal na njih. Najprej je počilo vetrobransko steklo, nato sta dva naboja zadela tudi njega. Partnerka Alma Pljaskovič, ki je vozila Seata, je zato hitro zapeljala vzvratno in ga odpeljala na urgenco.

Tudi sama je danes v joku in vidno pretresena povedala, da je videla, kako je na njih streljal Pilinger, za volanom avtomobila, ki jim je zaprl pot, pa je prepoznala Novaka.

Četrti potnik v Seatu, Aleksander Zorec, je potrdil pričevanji Brezarja in njegove partnerke, da je nanje streljal Pilinger. Sam je sicer takoj, ko so bili blokirani, iz avtomobila stekel do bližnje hiše, nato pa videl, kako je Pilinger v glavo zadel Kovačiča, ki je obvisel preko odprtega okna na vratih avtomobila. Slednjega naj bi odprl, da je lahko streljal nazaj na napadalce. Prvi naj bi sicer začel streljati Pilinger.

A. V.