V juniju bo na voljo precej več cepiv proti covid-19

Jelko Kacin na današnji novinarski konferenci (vir: Zajem zaslona)

Na današnji vladni novinarski konferenci je sodeloval državni sekretar Jelko Kacin, pristojen za logistiko množičnega cepljenja proti covid-19. Uvodoma je poudaril, da je 20,2 odstotka odraslih oseb že cepljenih z 2. odmerkom cepiva proti covid-19.

Poudaril je, da epidemiološke razmere odražajo tudi vse večji delež precepljenih, zlasti tistih ranljivejših. Višja precepljenost otežuje širjenje virusa, zato so tudi rezultati testiranj oz. zmanjšanje števila novo okuženih veliko bolj ugodni in spodbudni.

Po podatkih NIJZ so precepili s prvim odmerkom že 635.433 odraslih oseb ali 36,8 % in 348.080 ali 20,2 % oseb tudi že z drugim odmerkom. 

Javnost, predvsem tiste, starejše od 50 let, je Kacin pozval k cepljenju, a ob tem tudi izpostavil težave z dobavami, ki še naprej nestabilne in vse premalo zanesljive.

Kacin meni, da bi bil delež brez dvoma večji, če bi imeli več dobav cepiv.

Dobave so trenutno nezanesljive

Vsi dobavitelji cepiv so imeli težave z dobavami, pozitivno izstopa le Moderna, ki Sloveniji že tedne redno dobavlja enake količine odmerkov. Njihove dobave sicer pokrivajo le 11-odstotni delež tedenskih dobav.

Dobavitelj Pfizer-BioNTech je zaradi težav nedavno spremenil dosedanjo prakso napovedovanja pošiljk in že nekaj časa napoveduje le dvotedenske dobave, dolgoročnejših pa žal ne več oz. še ne.

Kacin je tudi poudaril, da Slovenija pričakuje, da bo dobavitelj do konca tega meseca začel uresničevati dogovor z Evropsko komisijo, saj bi to skoraj podvojilo njihove tedenske dobave Sloveniji.

V petek v Sloveniji pričakujemo večjo količino odmerkov AstroZeneca, ki bo pristojni službi NIJZ omogočila, da prihodnji teden cepilnim centrom dostavijo občutno več odmerkov, je še povedal Kacin. Ta teden so bile cepilnim centrom zagotovljene predvsem količine za drugi odmerek AstraZenece.

Povpraševanje po odmerkih se je v zadnjem tednu povečalo tudi zato, ker je posvetovalna skupina dovolila tudi skrajšanje obdobja med prvim in drugim odmerkom.

Pfizer-BioNTech pri EMA zaprosil za registracijo cepiva za mladostnike (12 – 15 let)

Jelko Kacin je še povedal, da je cepivo Comirnaty našega glavnega dobavitelja Pfizer-BioNTech v Kanadi, za tem pa tudi v ZDA, že dobilo registracijo oz. dovoljenje za cepljenje otrok tudi v starosti od 12 do 15 let, sedaj pa je enako zaprosilo že nekaj časa v postopku tudi pri Evropski agenciji za zdravila (EMA).

Pričakujemo, je poudaril, da bi bila odločitev lahko sprejeta v najkrajšem možnem času, morda še ta mesec, in v nadaljevanju potrjena tudi v Evropski komisiji.

To bi omogočilo, da v prihodnje lahko učinkovito zaščitimo tudi otroke. Enako zaprosilo pri regulatorjih že najavlja tudi Moderna.

Cilj ostaja večja precepljenost 

Naš domači cilj je in ostaja čim večja in čim hitrejša precepljenost prebivalstva, zato vsem ki še čakate na cepljenje sporočam, da bo v mesecu juniju na voljo precej več cepiv, zato se cepilni centri pripravljajo na večji odziv, je pojasnil Kacin.

V tem trenutku je zelo pomembno, da se starejši od 50 let, ki še niso zaščiteni, cepijo čim prej, da bi v nadaljevanju lahko množično cepili tudi mlajše, predvsem pa zaposlene zlasti v turizmu, da omogočimo zagon panog, ki so najbolj trpele zaradi omejitev, ki smo jih bili prisiljeni uveljaviti za zaščito življenj najbolj ranljivih in obvladovanje zdravstvene krize.

“Vsem, ki ste pri tem prevzeli svoj del bremena iskrena hvala. Vse, ki ste že cepljeni, prosim, da k cepljenju nagovorite tudi druge, saj so sporočila tistih, ki že imamo to osebno izkušnjo in zaščito, več vredna. Potrudimo se, da bomo skupaj dosegli več in bolje, predvsem pa tudi hitreje. Skupaj zmoremo, zato ostanite še naprej zdravi,” je pozval državni sekretar Jelko Kacin.

M. D.