V DZ zaplet, kakršnega v zgodovini še ni bilo; Svobodnjaki razpadli

V državnem zboru je sinoči prišlo do nenavadnega zapleta, ki ga v zgodovini še ni bilo. Poslanska skupina Gibanja Svoboda je očitno razpadla, saj so nekateri njeni poslanci očitno podprli dopolnilo SDS in NSi k proračunu, da bi se v prihodnjem letu socialni transferji usklajevali 100-odstotno. Zdaj v Svobodi pravijo, da so zatajile glasovalne naprave, čeprav so ob testiranju delovale pravilno.

 

Vlada je namreč sprva predlagala, da se socialni transferji v letu 2024 ne uskladijo z inflacijo, nato so se v koaliciji dogovorili za delno uskladitev, v višini 70 odstotkov. Včeraj bi morali takšno ureditev potrditi v DZ, a so poslanci SDS in NSi predlagali dopolnilo, da se transferji usklajujejo 100-odstotno in bili pri tem uspešni. Za predlog so očitno glasovali tudi nekateri poslanci Svobode.

Poslanci Svobode so po glasovanju o dopolnilu navedli, da je po njihovem mnenju prišlo do tehnične napake pri glasovalnem sistemu in so zahtevali forenzično preiskavo. Predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič je po krajši prekinitvi seje in sestanku z vodji poslanskih skupin navedla, da glede na dotlej zbrane podatke tehnične napake niso zaznali. A so poslanci Svobode vztrajali pri navedbah, da številne njihove glasovalne naprave niso delovale pravilno, ter zahtevali forenzično preiskavo.

Po posvetu z vodji poslanskih skupin je predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič sporočila, da je treba opraviti dodatna testiranja glasovalnih naprav, za kar je potrebno nekaj časa. Zato je prekinila sejo in dejala, da jo bodo nadaljevali danes ob 12. uri.

Vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec je priznal, da so se v njihovi poslanski skupini dogovorili, da ne bodo glasovali. Pri glasovanju naj bi se vzdržala tudi Klakočar Zupančičeva.

A. V.