V 24 urah prijeli 60 ilegalnih migrantov

Takšno premično kovinsko ograjo, visoko 3 metre, je Hrvaška v ponedeljek postavila na mejnem prehodu Maljkovac, nedaleč od Velike Kladuše v BiH. Ograja je v skladu s schengenskimi pravili, podobne bodo postavili tudi na mejnih prehodih Gejkovac in Pašin Potok. Razlogov za postavitev ograj ne pojasnjujejo.

V 24 urah so policisti prijeli 60 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Med prijetimi so Alžirci, Maročani, Egipčani, Tunizijci, Palestinci, Eritrejci, Iračani, Turki in celo državljani Slonokoščene obale ter Kosova. 

 

Policisti PU Novo mesto so med opravljanjem nalog varovanja državne meje v krajih Omota (Občina Semič) in Prilipe (Občina Brežice) izsledili in prijeli 15 ilegalnih migrantov.

Prijeti so se izrekli za državljane Sirije (5), Alžirije (3), Tunizije (3), Palestina (2), Maroka (1) in Egipta (1).

Kočevski policisti so prijeli 16 ilegalnih migrantov. Prijeli so jih v krajih Banja Loka (Občina Kostel) in Novi kot (Občina Loški Potok).

Prijeti so se izrekli za državljane Sirije, Eritreje, Slonokoščene obale in Iraka.

V nočnem času so na vzhodni ljubljanski obvoznici ustavili osebno vozilo hrvaških registrskih oznak, v katerem je državljan Hrvaške prevažal 5 Turkov, ki nimajo dovoljenja za vstop v Slovenijo. Hrvaškemu državljanu  je  bila odvzeta prostost, vseh pet tujcev
pa je zaprosilo za mednarodno zaščito.

Na območju Kozine so prijeli 1 Maročana, ki ga bodo danes vrnili na Hrvaško. O drugih prijetih na območju PU Koper danes ne poročajo.

Novost pa je, da o 18 prijetih migrantih tokrat poročajo s PU Celje: 13 so jih prijeli so jih na območju Dobovca pri Rogatcu. Kar 10 se jih je izreklo za mladoletne. Afganistance je v bližino  meje  s  kombiniranim  vozilom  pripeljal  državljan Romunije, jih odložil na hrvaški strani, da so peš prečkali reko Sotlo in jih nameraval znova  naložiti v vozilo na slovenski strani. 28-letnemu Romunu so odvzeli prostost, ilegalni migranti pa so zaprosili za azil, zato so jih policisti odpeljali v azilni dom.

Včeraj popoldne pa so policisti Postaje  mejne  policije Rogatec prijeli še 5 tujcev, državljanov Kosova, in sicer družino s tremi mladoletnimi otroki. Tudi v tem primeru jih je voznik s Kosova pripeljal do kraja, kjer so vstopili v Slovenijo, nato pa jih je počakal na slovenski strani. Državljane Kosova so vrnili  hrvaškim varnostnim organom, voznika državljana Kosova, pa oglobili.

Iz drugih policijskih uprav danes ne poročajo o prijetih migrantih. Dodajmo pa, da v uredništvo prejemamo čedalje več obvestil o prehodih ilegalcev v Slovenijo, vendar pa policija o tem ne poroča.

C. R.