ponedeljek, 22 julija, 2024
Doma Slovenija Ugledni intelektualci pozivajo k čim prejšnji sestavi vlade

Ugledni intelektualci pozivajo k čim prejšnji sestavi vlade

Skupina slovenskih intelektualcev s prvopodpisanim Markom Borisom Andrijaničem je večini parlamentarnih strank poslala “Pobudo za vključujočo in operativno koalicijo”, v kateri pozivajo stranke, da prekinejo vladno politično krizo, ki jo je povzročil Marjan Šarec.

V pobudi navajajo veliko težav, s katerimi se sooča Slovenija in navajajo, da bi še ene predčasne parlamentarne volitve le podaljšale agonijo, v kateri je Slovenija.

Znano je, da je Marjan Šarec pred 14 dnevi odstopil z mesta predsednika vlade in priznal, da tega dela ne zmore več opravljati. Nato je največja parlamentarna stranka in relativna zmagovalka zadnjih državnozborskih volitev, SDS, pozvala k pogovorom o morebitni novi koaliciji vse parlamentarne stranke. Udeležile so se ga tri: SMC, NSi in DeSUS.

Ostale (LMŠ, SD, SAB, Levica in SNS) se povabilu niso odzvale, nekatere med njimi že v principu zavračajo politiko dialoga, kot je to prvopodpisanemu Marku Borisu Andrijaniču pod pobudo odgovoril predsednik SDS Janez Janša, “to zavračanje pa je huronsko podpirano v osrednjih medijih ter dodatno v nekaterih državnih organih, ki se v Sloveniji zdaj že klasično zlorabljajo za politične obračune”. Janša je še dodal, da upa, da bo glas razuma podpisnikov pod pobudo “pomagal obrniti tokove v normalnost”.

Pobudo so podpisali: Mark Boris Andrijanič, dr. Jernej Buzeti, dr. Anže Burger, Nevenka Črešnar Pergar, dr. Romana Jordan, Miha Lavtar, dr. Jernej Letnar Černič, dr. Igor Masten, Andrej Mertelj, Marko Pavlišič, dr. Jerneja Penca, dr. Mark Pleško, dr. Sašo Polanec, mag. Tanja Porčnik, Matej Potokar, Rok Ravnikar, dr. Žiga Turk, Matej Tomažin, Žiga Vavpotič, dr. Peter Verovšek, dr. Blaž Vodopivec in Marko Voljč.

C. R.