Udar strele na Triglavu, ujetih več pohodnikov

Mali Triglav, fotografija je simbolična. (vir: Hribi.net)

Na Kredarici od sredine dneva dalje poteka reševalna akcija več pohodnikov zaradi udara strele. Strela naj bi na območje, kjer so bili pohodniki, udarila večkrat. Dogodek se je zgodil, ko se je skupina okoli 17 planincev vračala s Triglava proti Malemu Triglavu in Kredarici.

Udar strele je po prvih podatkih enega huje poškodoval (zaenkrat ni v življenjski nevarnosti), druge pa lažje. Po prvih podatkih je predvidoma poškodovanih 12 pohodnikov.

Ekipa je s policijskim helikopterjem na območje Triglava priletela v normalnem vremenu, ki se je vmes zelo poslabšal in zahteval pristanek helikopterja. Glede na prve informacije naj bi bil poškodovanec samo eden, ugotovljeno pa je bilo, da jih je več. Zato je ekipa začela s klasičnim reševanjem. S pomočjo še drugih pohodnikov, gorskega vodnika in osebja Kredarice, so bili vsi udeleženci udara strele uspešno pospremljeni do Kredarice. Enega so morali nositi. Ekipa policijskega helikopterja je z letom omogočila, da so vsi poškodovanci dobili pomoč zdravnika in reševalcev.

Zaradi večjega števila poškodovanih in slabega vremena je bil aktiviran tudi helikopter Slovenske vojske in gorski reševalci, ki pomagajo pri reševanju in poskušajo opraviti transport vsaj huje poškodovanega pohodnika v zdravstveno ustanovo. Aktivirani so GRS Rateče, Kranjska Gora, Mojstrana in Bohinj.

Intervencija še poteka. Končne podatke bodo sporočili po zaključku intervencije, so sporočili s PU Kranj.

Več podatkov trenutno ni na voljo.

M. D.