To so najbolj inovativna živila leta 2021

Najbolj inovativna živila leta 2021, izbrana na razpisu Inštituta za nutricionistiko.

Inštitut za nutricionistiko je včeraj razglasil najbolj inovativna živila leta 2021. Gre za živila, proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v zadnjem letu. Osnovna cilja projekta sta ozaveščati potrošnike, da bi lažje prepoznali nova oz. izboljšana živila in spodbujati gospodarstvo pri razvoju živil, predvsem takšnih z ugodnejšo hranilno sestavo. Projekt podpira tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Posebnost letošnjega razpisa je bila, da so bili proizvajalci vnaprej povabljeni k razvoju polnozrnatih izdelkov. Vsa podjetja na razpisu sodelujejo brez stroškov, prejeta nagrada pa jim omogoča možnost promocije izdelkov ob uporabi posebnega znaka.

Nagrade so prejeli:

  • Engrotuš v sodelovanju z Ano Roš in Pekarno Geršak za pirin kruh z drožmi,
  • kmetija Kukenberger (Gornje Ponikve, Trebnje) v sodelovanju s kmetijo Kastelic (Žabja vas, Novo mesto) za ekološki jogurt domače jabolko,
  • Ljubljanske mlekarne za sadni skutici Mu Muki borovnica in malina,
  • Mercator IP za izdelke iz Linije Minute, pripravljene bulgurja, kamuta in črnega riža z zelenjavo,
  • Žito za linijo brezglutenskih kruhov Be free in
  • Malinca v sodelovanju z BeLife za brezalkoholno pijačo kombuča z okusom maline.

Izobraževalni center Piramida Maribor pa je prejel posebno nagrado za inovativnost izdelkov iz študentskih programov za pirin polnozrnati kruh z manj soli.

Posebnost letošnjega razpisa je bila, da so bili proizvajalci vnaprej povabljeni k razvoju polnozrnatih izdelkov. V tej skupini izdelkov je nagrado prejel Spar Slovenija za polnozrnati kruh.

Inštitut za nutricionistiko nagrade za inovativnost podeljuje že sedmo leto, več o tem, vključno s predstavitvijo posameznih izdelkov, lahko preberete tukaj 

M. D.