Inštitut za nutricionistiko je včeraj razglasil najbolj inovativna živila leta 2021. Gre za živila, proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v zadnjem letu. Osnovna cilja projekta sta ozaveščati potrošnike, da bi lažje prepoznali nova oz. izboljšana živila in spodbujati gospodarstvo pri razvoju živil, predvsem takšnih z ugodnejšo hranilno sestavo. Projekt podpira tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Posebnost letošnjega razpisa je bila, da so bili proizvajalci vnaprej povabljeni k razvoju polnozrnatih izdelkov. Vsa podjetja na razpisu sodelujejo brez stroškov, prejeta nagrada pa jim omogoča možnost promocije izdelkov ob uporabi posebnega znaka.
Nagrade so prejeli:
- Engrotuš v sodelovanju z Ano Roš in Pekarno Geršak za pirin kruh z drožmi,
- kmetija Kukenberger (Gornje Ponikve, Trebnje) v sodelovanju s kmetijo Kastelic (Žabja vas, Novo mesto) za ekološki jogurt domače jabolko,
- Ljubljanske mlekarne za sadni skutici Mu Muki borovnica in malina,
- Mercator IP za izdelke iz Linije Minute, pripravljene bulgurja, kamuta in črnega riža z zelenjavo,
- Žito za linijo brezglutenskih kruhov Be free in
- Malinca v sodelovanju z BeLife za brezalkoholno pijačo kombuča z okusom maline.
Izobraževalni center Piramida Maribor pa je prejel posebno nagrado za inovativnost izdelkov iz študentskih programov za pirin polnozrnati kruh z manj soli.
Posebnost letošnjega razpisa je bila, da so bili proizvajalci vnaprej povabljeni k razvoju polnozrnatih izdelkov. V tej skupini izdelkov je nagrado prejel Spar Slovenija za polnozrnati kruh.
Inštitut za nutricionistiko nagrade za inovativnost podeljuje že sedmo leto, več o tem, vključno s predstavitvijo posameznih izdelkov, lahko preberete tukaj
M. D.