Tilen Božič Tonina postavil na laž: NSi se dogovarja z vladno koalicijo

Matej Tonin, predsednik NSi, in Robert Ilc, glavni tajnik NSi. (vir: arhiv)

V NSi že dlje časa vztrajno zanikajo, da bi se v zameno za nekaj položajev v državnih podjetjih z vladno koalicijo (Svobodo, SD in Levica) dogovarjali o podpori določenim vladnim projektom. Nedolgo nazaj je slednje ponovil tudi predsednik NSi Matej Tonin, a zdaj ga je na laž postavil nekdanji državni sekretar na finančnem ministrstvu Tilen Božič.

 

Slednji je v intervjuju za Delov podkast potrdil, da se je NSi v vladno koalicijo, konkretno finančnim ministrom Klemnom Boštjančičem, med drugim dogovarjala glede sprememb davčne zakonodaje.

“Ko sem bil takrat še zraven, ko se je pripravljala ta korektura, ki je sicer drugačna od tistega, kar smo sprva predvideli, predvsem zaradi tega, ker se je takrat minister dogovoril ene stvari z NSi, kakorkoli se jih je pač že,” je dejal Božič. Presenečena nad njegovo trditvijo, ga je voditeljica še enkrat vprašala o tem dogovoru med ministrom za finance Klemnom Boštjančičem in NSi, na kar je Božič odgovoril: “To so bili dogovori pač na neki visoki ravni, pričakovalo se je, da bo nek rezultat, ki se za moje pojme potem ni zgodil na tak način, ampak ne glede … zakon je začel veljati, slabše zastavljen, kot se je sprva predvidelo, ker so se pojavile določene omejitve,” je dejal.

NSi se torej v zameno, da njene kadre pusti v vodstvih nekaterih državnih podjetij z vlado skrivaj dogovarja za podporo določenim vladnim projektom. Plod tega dogovarjanja je očitno tudi odločitev NSi, da kljub poprejšnji obljubi ne bo prispevala podpisov za ustanovitev preiskovalne komisije o odtekanju denarja iz Gen-I v času, ko ga je vodil Robert Golob.

A. V.