Azilni center? Samo preko naših trupel!

V Središču ob Dravi in Brežicah odločno nasprotujejo vzpostavivi azilnega doma brez njihovega soglasja.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in generalni direktor policije Senad Jušić sta včeraj obiskala še Policijsko postajo Ormož in župana Občine Središče ob Dravi Tonija Jelovico. Poklukar je o odločitvi vlade o azilnem domu dejal, da bo to izziv za policijo, a bodo varnost zagotovili.

Stališč glede azilnega doma niso zbližali, kot je razumeti, pa vlada namerava z izpostavo azilnega doma v Središču ob Dravi nadaljevati in se ne namerava ozirati na mnenje domačinov.

Glede časovnice, kdaj naj bi začeli nameščati kontejnerje za potrebe azila, se je Poklukar izgovoril na pristojni urad. “Postopki v tem trenutku potekajo, za to je pristojen urad za oskrbo in integracijo migrantov. Jaz sem pristojen za red v državi in poudarjam, da bo slovenska policija varnost zagotovila,” je dodal. Generalni direktor Policije Jušić pa je dejal, da “bo lokacija ustrezno ograjena in zagotovljena ustrezna koncentracija policistov”. Mimogrede, policistov v državi že zdaj močno primanjkjuje, policiste iz Podravja pa na delo že zdaj premeščajo v Ljubljano, smo slišali od domačinov pred kratkim.

Župan Jelovica pa je povedal, da se o azilnem centru niso pogovarjali, ponovil pa je, da je stališče občinskega sveta in občanov jasno – da si azilnega centra ne želijo. Na sklep vlade o tem so vložili tudi upravni spor, na odločitev upravnega sodišča še čakajo in pričakujejo, da bo sodišče odločilo v korist občine. Če bo tako, azilnega centra ne bo, je dodal župan župan.

Poklukarja in Jušića so včeraj v Središču ob Dravi pričakali številni protestniki. Jasno in glasno so jima sporočili, da “azilnega centra pri njih ne bo”. Slišati je bilo tudi, da bodo za to uporabili vsa sredstva, da Središča ne dajo, in še: “Če bo treba, bomo dali tudi svoja življenja.”

A. L.