Starejši v Trebnjem so srečneži, prosto še najemno stanovanje v Sodražici

Oskrbovana najemna stanovanja za starejše v Trebnjem. V zgradbi je 15 stanovanj.

Starejši v občini Trebnje so pravzaprav srečneži. Na voljo imajo Dom starejših občanov, poleg pa še oskrbovana najemna stanovanja. Tokrat se osredotočamo na slednja, saj gre za edina najemna stanovanja v jugovzhodni Sloveniji. Česar podobnega ni niti v Novem mestu niti nikjer v Beli krajini niti na Kočevsko-ribniškem in tudi ne kaže, da bi bilo kmalu drugače.

Objekt z najemnimi oskrbovanimi stanovanji v Trebnjem se nahaja ob Domu starejših občanov, v Režunovi ulici. Gre v bistvu za enega od 16 objektov v Sloveniji in edinega v jugovzhodni Sloveniji.

Lastnik stanovanj je podjetje v lasti ZPIZ-a

Investitor in lastnik teh stanovanj ne Nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja, ki je pravzaprav v lasti Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ). Nepremičninski sklad je sicer lastnik in gospodari s kar 3192 nepremičninami, od tega je 288 oskrbovanih najemnih stanovanj za upokojence in druge starejše. Ta stanovanja so v naslednjih slovenskih krajih: Brežice, Celje, Izola, Koper, Kranj, Krško, Litija, Ljubljana Brdo, Ljutomer, Logatec, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica, Škofljica, Trebnje in Trzin.

Oskrbovana stanovanja v Trebnjem

Preverili smo, kako je z oskrbovanimi stanovanji v Trebnjem, kjer gre za dvonadstropno stavbo, v kateri je 15 najemnih stanovanj. Od tega so 3 stanovanja s površino 33 kvadratnih metrov, 9 stanovanj ima površino 45 kvadratnih metrov, tri stanovanja pa so velika 60 kvadratnih metrov in imajo tudi ločeni spalni del.

Stanovanja so zgrajena tako, da omogočajo bivanje tudi gibalno oviranim osebam, saj imajo dvigalo, širše prehode in prilagojeno opremo. Vsa stanovanja imajo kopalnico, balkon in shrambo. Opremljeni sta kuhinja in kopalnica, nameščena je predpriprava za klimatsko naprave. Ostale prostore v stanovanju si uredijo najemniki po svojem okusu.

V stanovanju je tudi predpriprava za klic v sili 24 ur na dan. Opremljena sta skupna prostora za druženje v prvi in drugi etaži. Ob objektu je 12 parkirnih mest, od tega dva za invalide. Stanovalci imajo možnost uporabe storitev sosednjega Doma starejših občanov Trebnje, kot so dnevno prinašanje obrokov hrane, vzdrževanje, gospodinjska pomoč, čiščenje, pranje, likanje, zdravstveno varstvo, zdravstvena nega in pomoč pri ohranjanju družabnih stikov.

Kdo lahko najame stanovanje in za koliko časa?

Prosilec mora biti star več kot 65 let, sposoben mora biti samostojnega bivanja, plačevati najemnino in ostale stroške, ki so vezani na najem. Najemna pogodba je sklenjena za nedoločen čas.

In kakšna je najemnina?

Za najmanjše stanovanje približno 138 evrov, za 45 kvadratnih metrov približno 203 evre in za večje stanovanje približno 255 evrov. Obratovalni stroški (elektrika, voda itd.) se plačujejo posebej.

Ali je trenutno kakšno prosto oskrbovano stanovanje?

Iz dostopnih podatkov Nepremičninskega sklada v lasti ZPIZ teh podatkov ni na voljo. Kogar zanima, pa lahko pokliče na telefonsko številko 01 300 88 11 in bo izvedel več.

Najemna stanovanja Nepremičninskega sklada v lasti ZPIZ: prosto v Sodražici

Nepremičninski sklad pa ima nadalje v lasti tudi več stanovanj za starejše. V slovenskem prostoru je trenutno prostih 25 tovrstnih stanovanj. Gre za različne regije, na našem območju je trenutno prosto le stanovanje v Sodražici. Več podatkov je na voljo pri Društvu upokojencev Loška Dolina s sedežem v Starem trgu pri Ložu.

V preostalih regijah trenutno prostih 24 najemnih stanovanj

V Notranjsko-kraški regiji sta prosti dve stanovanji, in sicer v Idriji in Loškem Potoku. Nadalje je prostih 5 najemnih stanovanj v Savinjski regiji, in sicer v krajih: Loče, Nazarje, Šmarje pri Jelšah in dve v Šoštanju. V Podravski regiji sta prosti dve najemni stanovanji v Šentilju. Nadalje je na voljo stanovanje v Gornji Radgoni. Na Koroškem pa so to tri stanovanja, in sicer v Muti, Prevaljah in Slovenj Gradcu. Največ prostih najemnih stanovanj za starejše pa je v Zasavju, kar 11 – vsa v Trbovljah.

Več podatkov je na voljo tukaj: ns-piz.si/

V javnosti se o teh oskrbovanih in najemnih stanovanjih za starejše od 65 let ne govori veliko. Vsaj v našem delu ne. Morda tudi zato, ker se teh stanovanj ne gradi. Zakaj se ne najde prostor tudi za to, pa je že vprašanje za tiste, ki so odgovorni za kakovost bivanja starejših prebivalcev v posamezni občini. Očitno ima podjetje v lasti ZPIZ dovolj sredstev, v zadnjem času so namreč zgradili stanovanja v Brežicah in Izoli, kar uvrščajo med nove objekte. Kako izgledata ti novi pridobitvi v lasti ZPIZ, si poglejte na fotografijah, poleg pripenjamo še fotografijo zgradbe v Krškem. V razmislek!

Oskrbovana stanovanja Brežice.
Oskrbovana stanovanja Izola.
Oskrbovana stanovanja Krško.

C. R.