Sodni svet na vprašanje Moje Dolenjske: Đorđevićevo razkazovanje orožja neprimerno

Sporna slika, objavljena v intervjuju v Dnevniku.

“Razkazovanje orožja (čeprav gre za repliko) in drugih predmetov, ki jasno simbolizirajo nasilje ter zato v javnosti vzbujajo nelagodje, v uradnih prostorih, v katerih sodnik opravlja svojo funkcijo, ni primerno,” je na svoji zadnji seji ocenil Sodni svet.

 

S tem stališčem se je Sodni svet odzval na vprašanje našega portala, ali se mu zdi slikanje predsednika Vrhovnega sodišča RS Miodraga Đorđević v intervjuju za Dnevnik s pištolo na pisalni mizi primerno funkciji, ki jo Đorđević opravlja.

Sklep je sodni svet sprejel s sedmimi glasovi za in dvema proti. Proti sta glasovala Emil Zakonjšek in Milan Petek, ker sta želela, da bi Sodni svet pred tem pridobil mnenje Đorđevića.

Spomnimo sicer tudi, da Đorđevićevo ravnanje, čeprav naj bi se slikal zgolj z repliko orožja, ni bilo samo neprimerno, kot ocenjuje Sodni svet, pač pa tudi nezakonito. 24. člen zakona o orožju namreč določa: “Orožja ni dovoljeno nositi ali prenašati na javnih krajih na način, ki vznemirja ljudi, ali tako, da ga ljudje opazijo.” Nadalje pa nato 11. člen zakona o varstvu javnega reda in miru določa: “Kdor na javnem kraju nosi, razkazuje ali uporablja dekorativno orožje, imitacije orožja, orožje, ki je namenjeno za alarm, signaliziranje ali druge predmete, ki so po videzu podobni orožju, pa se v skladu z zakonom, ki ureja razvrstitev in kategorizacijo orožja ne štejejo za orožje, in s tem povzroči vznemirjenje ali občutek ogroženosti, se kaznuje z globo 50.000 tolarjev.”

Đorđević je po sprejetem stališču Sodnega sveta napovedal, da bo repliko orožja umaknil s svoje delovne mize.

A. V.