Slovenska blamaža pri obvladovanju draginje

(vir: pixabay.com)

Slovensko ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, pod vodstvom ministrice Irene Šinko iz Golobove stranke Gibanje Svoboda, je v ponedeljek zagnalo spletno stran, na kateri naj bi kupci izvedeli, kje je 20 osnovnih živil najcenejših.

Izkazalo pa se je, da imajo podatki vrsto metodoloških nepravilnosti, o tem je poročal tudi hrvaški Tportal. Zapisali so: “Blamaža slovenske vlade. Poročajo o cenah, ki jih trgovci nenehno popravljajo, ker so podatki napačni. Svojega dela niso opravili tako, kot je treba.”

S portala je nato ministrstvo že v ponedeljek umaknilo več elementov, med temi tudi podatke o cenah košarice 20 živil pri slovenskih trgovcih, primerjave s tujimi trgovci in tudi druge opise projekta.

Ministrstvo je z izbranim ljubljanskim podjetjem April 8 naprej sklenilo pogodbo za popis 15 izdelkov, vrednost pogodbe je bila 47 tisoč evrov, nato so dodali še popis petih izdelkov in podpisali aneks k pogodbi v višini 11 tisoč evrov (2200 evrov za vsak izdelek).

Skupno nas naj bi to povsem nekoristno popisovanje cen in velika blamaža stala 58 tisoč evrov, če seveda ne bodo sklepali še dodatnih aneksov (dodatkov) k osnovni pogodbi.

Kako bo to mehak ukrep za nadzor draginje, se je pred tem pridušal tudi predsednik vlade Robert Golob, ki je bil nad domislico nekoga naravnost navdušen. Zdaj, ko je vse skupaj ena velika blamaža, se ne oglasi več.

Povsem drugače pa so ravnali pri sosedih. Hrvaška vlada je omejila (limitirala) cene osnovnih prehrambnih potrebščin. V košarici je devet živil, hrvaška vlada je cene znižala od 20 do 34 odstotkov. Povprečno je vrednost košarice za dobrih 30 odstotkov nižja.

Na Hrvaškem so hkrati na eni od sej vlade sprejeli še številne druge ukrepe za blažitev draginje prebivalstvu in gospodarstvu, v vrednosti kar 2,8 milijarde evrov.

Dostop do slovenske spletne strani – to je ostalo, za 58.000 evrov: Primerjava cen osnovnih živil

M. D.