Šentjernej: Premika se tudi pri mostu v Mršeči vasi

Začasen most v Mršeči vasi (foto: Kop Brežice)

Šentjernejska občina je objavila razpis za pripravo potrebne dokumentacije za gradnjo mosta preko reke Krke v Mršeči vasi. Letos načrtujejo še odkup zemljišč, ureditev stavbne pravice z državo, izbor izvajalca in morda že prva gradbena dela.

Do maja naj bi pridobili gradbeno dovoljenje in nato most zgradili v dobrih dveh letih. Dela so ocenjena na 2 milijona evrov, z ureditvijo ceste do križišča na skupno 2,5 milijona evrov.

Občina bo denar skušala pridobiti tudi iz evropskih in državnih sredstev, če jim morda to ne bo uspelo, bodo investicijo v celoti pokrili iz občinskega proračuna. Idejno zasnovo je občinski svet podprl že v letu 2019.

Novi most bo imel kovinsko konstrukcijo, v načrtu je enoločni dvosmerni most brez podpore v rečni strugi. Resslov most, kot ga bodo poimenovali po izumitelju ladijskega vijaka Josefu Resslu, nameravajo zasnovati kot turistično zanimivost s poudarkom rečnega turizma, je za STA povedal šentjernejski župan Jože Simončič.

Novi most so zasnovali v podjetju Gabrijelčič Arhitektura, po čigar podatkih naj bi tega izdelali kot enovito razpetino v razponu 60 metrov brez vmesnih podpor. Prekladna konstrukcija naj bi bila jeklena, temeljna pa železobetonska. Opore so lahko betonske in ograja tudi lesena.

Stari leseni most prek Krke v Mršeči vasi so zaradi odsluženosti leta 2014 zaprli in nato nadomestili z začasnim vojaškim mostom. Pred tem so ga večkrat prenovili, najbolj pa je njegove osrednje stebre poškodovalo plavje, ki ga je narasla Krka prinesla ob poplavah leta 2010.

Začasni montažni vojaški most bodo uporabljali vse do zgraditve novega, župan je povedal, da so tako dogovorjeni z ministrstvom za obrambo.

M. D.