Janez Janša: “Iz te moke ne bo kruha

Premier Janez Janša je na današnji novinarski konferenci izrazil prepričanje, da bo vlada kljub napovedani vložitvi konstruktivne nezaupnice normalno delala naprej tudi po 15. januarju in bo uspešno zaključila svoj mandat.

“Iz te moke ne bo kruha, tudi, če bo peka dana v peč,” je dejal.

“Če bo konstruktivna nezaupnica res vložena 15. januarja in bo seja državnega zbora nato teden dni kasneje, potem stranke dela opozicije bolj natančno spremljajo potek epidemije, kot pa to kaže iz njihovih predlogov za njeno zaustavitev. Računamo, da bomo prav takrat na vrhu tretjega vala epidemije, ko nekateri računajo na razpravo o konstruktivni nezaupnici. Torej se epidemija uporablja za politične namene,” je dejal vladni predsednik Janez Janša.

Dodal je, da je postopek sicer legitimen, kar se tiče moralne podlage in ozadja pa si morajo državljani sami ustvariti svoje mnenje.

Opozoril je še, da skušajo vlado vnovič sestaviti v glavnem iste stranke in poslanci, ki so jo že imeli. “Pri tem je zanimivo, da pravijo, da bodo v preostanku mandata, v času epidemije, naredili vse, česar niso uspeli naredili na začetku mandata, ko še ni bilo epidemije. Kdor temu verjame, lahko verjame, samo iz te moke ne bo kruha, tudi če bo peka dana v peč,” je dejal. V vladi se sicer trudijo, da bi jih nenehne napovedi konstruktivne nezaupnice čim manj obremenjevale.

S predsednikom Janšo se strinjata tudi predsednik NSi Matej Tonin in predsednik SMC Zdravko Počivalšek, ki zatrjuje, da SMC je in bo zagotovilo stabilnosti in zanesljivosti.

Po Toninovi oceni bo razprava izgubljen čas, “ampak postopki so postopki, zato se bomo temu prilagodili”, je napovedal. Sam sicer verjame, da bi del opozicije izpričal večinsko podporo s podpisi, če bi to imel. Nasploh pa meni, da brez NSi v tem mandatu ni nobene vlade.

Za SMC sta po Počivalškovih besedah trenutno prioriteta predvsem stabilnost in zanesljivost tako v stranki kot v vladi. Zato menijo, da je treba trenutno predvsem strniti vrste za spopad z epidemijo in ekonomsko krizo.

V stranki SMC trenutno vodijo postopek programske prenove in strateškega premisleka o prihodnjih korakih, “predvsem pa je za nas pomemben politični projekt povezovanja političnega centra”. “To je namreč z našega zornega kota nujno za ravnotežje, v kateri koli od prihodnjih vlad, saj trenutna razpršenost več manjših strank slabi liberalni center,” je še dodal.

M. D.