Šentjernej: Miklavž se je najprej dvakrat prikazal, nato prišel med radovedne otroke

Včeraj je bilo na Plac´ v Šentjerneju Miklavževo popoldne. Druženje otrok in staršev je bilo veselo, sproščeno, praznično in prijetno, predvsem ob petju otroškega Jernejevega zborčka pod vodstvom Katje, Gregorja in Mojce.

Za brezplačen šmoren z domačo marmelado so poskrbele članice Društva kmetic Šentjernej, ki so kasneje pomagale Miklavžu deliti darilca otrokom. Marija Majzelj je poskrbela za vroč Plečnikov čaj, gospod Roman Lešnjak pa za ogenj.

V imenu Občine Šentjernej je zbrane pozdravil podžupan Janez Selak, ki je daroval sredstva za obdaritev otrok, kar je sovpadalo s svetovnim dnevom prostovoljstva, ki ga obeležujemo prav 5. decembra.

Sveti Miklavž se je otrokom najprej javil prek telefona in jim povedal, da se že približuje in prosil za še malo potrpežljivosti. Ob tem je povedal svojo življenjsko zgodbo. Nato se je zaslišala parkeljska glasba in Plac´so kar iz štirih smeri pritekli parkeljni, ki so rožljali z verigami in se spravili na »šterno«.

Na zvoniku svetega Jerneja so se oglasili zvonovi in zaslišalo se je pritrkavanje. Po končanem pritrkavanju so se odprle line na zvoniku. Zaslišal se je glas trobente z Miklavževo pesmijo.

Na linah se je prikazal tudi Miklavž, ki je otrokom pomahal, ti so mu v pozdrav pomahali nazaj. Jernejev zborček je zapel Miklavževo pesem in Miklavž se je čez nekaj trenutkov prikazal še drugič na oknu sosednje stavbe in še enkrat pomahal otrokom. Vznemirjenje je naraščalo in zaslišale so se fanfare.

Miklavž se je čez nekaj trenutkov pokazal na balkonu nad slaščičarno. Ko je stopal po stopnicah navzdol, so se v Šentjerneju prižgale novoletne lučke.

Sveti Miklavž je nato z blagoslovljenim jabolkom, čokolado in sokom obdaril najmlajše v občini. Vsaka družina je tako prejela eno jabolko, ki je bilo blagoslovljeno s strani župnika Antona Trpina, kot simbol povezovanja in ljubezni.

Otroci so bili zelo veseli Miklavževega skrivnostnega prihoda. Po obdaritvi se je Miklavž poslovil in odhitel naprej obdarovati še ostale pridne otroke.

Občina Šentjernej se zahvaljuje vsem dobrotnikom, ki so prostovoljno sodelovali. Doslej se je na trgu dogajalo kar nekaj prireditev, ki so na Plac´ privabile številne občane občine Šentjernej. Vse prireditve je občina izpeljala s prostovoljci. Vsem hvala za vaš trud in delo.

V nadaljevanju objavljamo nekaj foto utrinkov včerajšnjega dne v središču Šentjerneja.

Besedilo in fotografije: Anita Petrič