Kočevje: Na vidiku novih 150 delovnih mest

Dr. Hubert Kosler in Bruno Schnekenburger iz Yaskawe sta včeraj z županom Kočevja dr. Vladimirjem Prebiličem podpisala pogodbo za nakup zemljišča v Kočevju. (vir: Občina Kočevje)

Dr. Hubert Kosler in Bruno Schnekenburger iz Yaskawe sta včeraj z županom Kočevja dr. Vladimirjem Prebiličem podpisala pogodbo o Yaskawinem nakupu skoraj 4,6 hektarja zemljišča za prihodnjo širitev delovanja podjetja v Kočevju. Na novem zemljišču nameravajo postaviti novo tovarno za izdelavo servomotorjev in elektronskih komponent, ki bo omogočila novih 150 delovnih mest.

Komunalno opremljeno zemljišče v velikosti 45.917 kvadratnih metrov se nahaja tik ob zemljišču, kjer danes že stoji in deluje prva Yaskawina tovarna.

Zemljišče je Občina Kočevje odkupila od Sklada kmetijskih in gozdarskih zemljišč, s sofinanciranjem Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo v višini 1,48 milijona evrov pa je zagotovljena tudi komunalna oprema zemljišča.

Vrednost prodajne pogodbe znaša dobrih 717 tisoč evrov, župan Prebilič pa je ob podpisu izrazil zadovoljstvo, da so s skupnimi močmi na lokalnem in državnem nivoju uspeli zagotoviti pogoje za nadaljnji razvoj podjetja, kar je tesno povezano tudi z razvojem občine in zagotavljanjem novih delovnih mest.

Ob podpisu pogodbe je dr. Hubert Kosler, predsednik Yaskawe Europe Robotics, predstavil dosedanje delovanje v Kočevju in realizacijo projekta prve tovarne, ki je bil zaključen v dveh letih in pol.

Tovarna trenutno zaposluje nekaj več kot 70 oseb, do leta 2023 pa načrtujejo najmanj 150 zaposlenih.

Bruno Schnekenburger

Bruno Schnekenburger, predsednik in izvršni direktor Yaskawe Europe, je v nadaljevanju povedal, da nameravajo na zemljišču postaviti novo tovarno za izdelavo servomotorjev in elektronskih komponent, ki bo omogočila novih 150 delovnih mest.

Podpisa pogodbe sta se udeležila tudi veleposlanik Japonske v Sloveniji in minister za gospodarski razvoj Zdravko Počivalšek, ki je izpostavil, da je Yaskawa v Kočevju primer dobre prakse sodelovanja lokalne skupnosti, investitorja in države. Izrazil je zadovoljstvo nad realizacijo prve investicije Yaskawe v Kočevju v vrednosti 25 milijonov evrov, ki jo je država podprla s 5,6 milijona evrov, s podpisom včerajšnje pogodbe pa je že narejen prvi korak k realizaciji druge faze projekta Yaskawe v Kočevju.

Pred podpisom pogodbe je župan Prebilič skupaj z državnim sekretarjem Alešem Cantaruttijem, predstavniki Yaskawe in drugimi donatorji obiskal tudi Gimnazijo in srednjo šolo Kočevje. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter podjetja Yaskawa, Kolektor Sikom, Rotis, Melamin in Itas-Cas so namreč šoli omogočili nakup različne opreme, med drugim tudi dveh CNC-strojev, kar predstavlja pomemben vložek v izobraževanje mladih, predvsem na programu strojni tehnik.

Yaskawa v stari tovarni v Kočevju že izdeluje robotske roke. Širitev te tovarne poteka po načrtih, saj so septembra začeli delati še na eni proizvodni liniji, s čimer so podvojili zmogljivosti. Prvega robota na prvi liniji, namenjeni proizvodnji malih in srednjih robotov, nosilnosti od sedem do 25 kilogramov, so v novi tovarni naredili decembra 2018, septembra pa na drugi liniji začeli še proizvodnjo velikih robotov nosilnosti od 35 do 225 kilogramov. V Kočevju zdaj mesečno proizvedejo 125 robotov vseh tipov, spomladi prihodnje leto pa jih bodo že 250.

Kdaj bodo gradili novo tovarno, še ni odločeno. Bruno Schnekenburger včeraj več o novi tovarni ni razkril. Povedal je le, da bodo polovico kupljenega zemljišča namenili za novo tovarno, preostanek bo rezerva za morebitno Yaskawino nadaljnje širjenje v Kočevju.

Ob včerajšnjem podpisu pogodbe za nakup zemljišč. (vir: Občina Kočevje)

C. R.