SDS ima dovolj podpisov za parlamentarno preiskavo o C0

Koalicija se na poziv ni odzvala, objem z Jankovićem močnejši od razuma.

Poslanka Anja Bah Žibert na današnji novinarski konferenci. (vir: Twitter, Poslanska skupina SDS)

Poslanka Anja Bah Žibert je na današnji novinarski konferenci predstavila poziv SDS k ustanovitvi parlamentarne preiskave o ugotavljanju zlorab in nezakonitosti pri gradnji povezovalnega kanala C0 na območju ljubljanskega vodonosnika.

Potrebo po preiskovalni komisiji CO so prepoznali v stranki Nova Slovenija (NSi), kar so v SDS pozdravili.

Bah Žibertova pa je pojasnila, da preseneča, da se koalicija na poziv SDS ni niti odzvala. Računali so, da bo prevladal razum, a objem z županom Jankovićem je močnejši, je dejala.

Ponovila je, da pravica do pitne vode le leta 2016 v Sloveniji ustavno zaščitena. Nihče v tej državi te nenadomestljive dobrine ne sme ogrožati. Gre za ekološki kriminal, saj se ogroža pitna voda za več kot 300 tisoč prebivalcev.

Poslanka je poudarila, da v SDS na problematiko kanala C0 opozarjajo že dlje časa, v tej luči je bila leta 2019 sklicana seja državnega zbora, na kateri so bili sprejeti nekateri zavezujoči sklepi, “ki pa se danes ne spoštujejo”.

Med njimi je omenila sklep, naj se projekt ustavi, dokler ne bo presoje vpliva na okolje. Prav tako je bilo sprejeto, da je treba zagotoviti potrebno dokumentacijo, ki je projekt še vedno nima, tudi okoljevarstveno soglasje. Sprejeto je bilo še, da se mora spoštovati ustavo, ki govori tako o zaščiti pitne vode kot lastnine, v katero se ne more posegati.

A. L.