ponedeljek, 24 junija, 2024
Doma Slovenija S ponedeljkom bo stekel javni potniški promet

S ponedeljkom bo stekel javni potniški promet

Fotografija je simbolična.

V ponedeljek, 11. maja, bo ponovno odprt ves javni potniški promet (avtobusi in vlaki), ki je bil zaradi ukrepov, povezanih z novim koronavirusom, začasno prekinjen 8 tednov.

Javni prevozi sicer še ne bodo potekali tako kot pred krizo, saj morajo izvajalci upoštevati priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki zagotavljajo ustrezne pogoje za varovanje voznika in potnikov.

Na današnji vladni novinarski konferenci je Jernej Vrtovec, minister za infrastrukturo, navedel nekaj podrobnosti o tem, kako bo potekalo, in sicer je dejal:

– Pri uporabi javnega potniškega prometa bo treba upoštevati navodila zdravstvene stroke, ki bodo varovala državljanke in državljane pred covidom-19, hkrati pa so dovolj življenjska za številne izvajalce javnega potniškega prometa.

– Za zaščito voznikov so predvidene fizične pregrade, ki bodo varovale voznike pred morebitno okužbo. V prehodnem obdobju bodo potniki vstopali na vozilo samo na zadnjih vratih avtobusa, da ne bo prišlo do stika med voznikom in potniki.

– Med potniki mora biti razdalja vsaj 1,5 metra. Vsi morajo obvezno uporabljati masko. Vozilo je potrebno na koncu vožnje (proge), po izstopu vseh potnikov, temeljito prezračiti in še pred začetkom naslednje vožnje razkužiti vse površine.

– Na avtobusu ne bo prodaje vozovnic, dokler ne bodo nameščene fizične pregrade. Ob vstopnih oziroma izstopnih vratih avtobusa in vlaka mora biti nameščeno razkužilo za roke za potnike. Potniki si morajo pred vstopom obvezno razkužiti roke.

Na ministrstvu so vzpostavili posebno telefonsko številko 01 478 85 12, na kateri bomo dobili odgovore na vsa vprašanja in dileme v zvezi s ponovnim uvajanjem javnega potniškega prometa.

C. R.