Romana Tomc: “Dosegli smo več, kot smo lahko pričakovali”

Evropska poslank Romana Tomc in zgodovinar dr. Mitja Ferenc (vir: Zajem zaslona)

“Seja odbora Evropskega parlamenta za peticije je končana. Dosegli smo več, kot smo lahko pričakovali. Odličen, čustven nagovor dr. Mitje Ferenca. Neverjetni odzivi EU poslancev, ki so se zgražali nad Vlado Republike Slovenije.”

Tako je na omrežju X uvodoma zapisala evropska poslanka Romana Tomc.

Tomčeva je po končani seji odbora Evropskega parlamenta, kjer so obravnavali Peticijo o ohranjanju spomina na žrtve komunističnega nasilja v Sloveniji, sporočila, da so na odboru na koncu sprejeli pomembne sklepe, in sicer:

– da peticija ostaja odprta za nadaljni postopek da se vlado RS pozove k odpravi sramotne odločitve o ukinitvi Dneva spomina na žrtve komunizma;

– da se gradivo pošlje v obravnavo tudi posebnemu odboru EU parlamenta;

– da mora Evropska komisija pripraviti pisni odgovor.

“Danes smo naredili velik korak k temu. Hvala vsem,” je zapisala evropska poslanka Romana Tomc, ki je uporabila tudi rek Pedra Opeke: Resnica in priznavanje krivic sta podlaga vsake sprave.

Odzivi na omrežjih so izredno pozitivni. Bernardka Žgur je, npr., na omrežju X zapisala:

“Resnično vrhunska razprava o krivicah komunističnega režima v Sloveniji. Odzivi parlamentarcev – vsi po vrsti na strani resnice. Celo socialistka se strinja, da se Vlado RS pozove k spoštovanju civilizacijskih vrednot.”

Seje odbora se je udeležil tudi zgodovinar in novinar dr. Jože Možina.

M. D.