Odmevno: Je SDS v krizi?

To odgovarja predsednik stranke ...

Izvršilni odbor Slovenske demokratske stranke (IO SDS) je prejšnji torek Poslanski skupini SDS predlagal, da zaradi vprašanj, ki jih na vodstvo stranke naslavlja članstvo, vsi člani Poslanske skupine SDS v roku 7 dni podpišejo izjavo, v kateri se zavežejo, da bodo do konca mandata delovali kot člani in poslanci SDS. 

Rok za podpis izjave se je iztekel včeraj. Izjavo je podpisalo 24 od 27 poslancev stranke. Izjave niso podpisali Anže Logar, Dejan Kaloh in Eva Irgl.

Predsednik SDS Janez Janša je ocenil, da očitno nastaja nova poslanska skupina, je danes poročal Planet18. Skladno s poslovnikom državnega zbora lahko namreč poslansko skupino sestavijo najmanj trije poslanci. Za Planet18 pa je predsednik SDS danes odgovoril tudi na naslednji vprašanji:

Ali je SDS v krizi?

Ne, to ne pomeni krize za stranko, ki ima veliko število poslancev. Pravzaprav je to dobro, je pričakovano in je dobro, zaradi tega, ker se slika jasni pravočasno. Imamo slabo izkušnjo iz leta 2011, 2012, s podobnim projektom kot je Platforma, ki ga je takrat vodil Gregor Virant, kjer so se stvari začele dogajati šele tik pred volitvami in je nastala velika zmeda, ki je Slovensko demokratsko stranko stala relativne zmage na volitvah. Tako, da to, da se sedaj prostor čisti prej, je samo dobrodošlo.

Kakšno sporočilo ti poslanci (Logar, Kaloh, Irgl) pošiljajo svojim volivcem?

Vsak, ki je kandidiral na listi Slovenske demokratske stranke, je bil pač izvoljen v svojem okraju na podlagi programa, ki ga je imela stranka takrat in ga ima še danes. Zdaj, če sredi mandata ni pripravljen podpisati zaveze, da bo program, zaradi katerega je dobil mandat, uresničeval do konca mandata, potem je to problem morale za tistega, ki tega ni pripravljen narediti.

Seznam poslancev, ki so podpisali izjavo, je dostopen na povezavi: Podpisane izjave 

M. D.