Rajku Geriču vzeli vse oddaje, Nejca Krevsa dvakrat razrešili

RTV Slovenija (vir: arhiv)

Svet RTV Slovenija, ki ga je pod krinko civilne družbe imenovala vlada Roberta Goloba, je prejšnji teden potrdil programsko-produkcijski načrt in finančni načrt RTV Slovenija za prihodnje leto. Po slednjem naj bi RTV poslovala pozitivno, a je zato predvidena ukinitev kopice oddaj, predvsem tistih, ki niso po meri vladajoče politike.

 

Med drugim naj bi se okrepile vse osrednje informativne oddaje, a bo ukinjena oddaja Panorama, vrača pa se tudi oddaja Politično. To je preteklosti vodila novinarka Tanja Gobec, znana po nenavadnem obnašanju pri vodenju Odmevov, med katerim se je zdelo, da je vinjena.

Načrt predvideva reze v praktično vseh enotah in programih RTV Slovenija, tako na televiziji kot tudi na radiu in MMC-ju. Na sporedu bo manj filmov in risank. Pesem Evrovizije bo RTV prenašala še naprej, ne bo pa več Melodij morja in sonca ter nekaterih drugih festivalov, npr. Popevke. Manj naj bi bilo tudi oddaj Male sive celice, krčili bodo tudi programe Radia Slovenija.

Odgovorni urednik drugega programa RTV Slovenija Rajko Gerič je za portal Domovina povedal, da je ta načrt samomor za javno televizijo, ker se ukinja program, ki je njen edini proizvod. Počasi se bomo morali začeti zavedati, da javna RTV na letni ravni obrne 140 milijonov evrov, ki jih dajo plačniki RTV prispevka, in ti za ta denar pričakujejo dober in kakovosten program, ne pa ponovitve in ukinjanje oddaj, je dejal.

Povedal je še, da je edini odgovorni urednik, ki so mu ukinili celoten program. Nima niti ene minute programa več, ukinili so mu vse oddaje, tako parlamentarne kot informativne. Med drugim je urednikoval oddajo Panorama, ki je ne bo več, ukinjena je bila tudi oddaja Na tretjem.

Na portalu so se pogovarjali tudi z novinarjem Nejcem Krevsom, nekdanjim voditeljem TV Dnevnika. Kot je povedal, naj bi voditelji Dnevnika po novem vodili tudi poročila ob enih, kar pomeni, da bodo tisti, ki so bili razrešeni z Dnevnika (se pravi Krevs sam in npr. Valentina Plaskan), še enkrat razrešeni. Ko je bil razrešen iz dnevnika, so Krevsu častno ponudili poročila ob enih, a so bile te obljube prelomljene.

A. V.