Prijeli 32 migrantov in 3 tihotapce

Fotografija kombija, ko so ga potegnili iz potoka (foto: PPP Novo mesto).

Mejne zadeve in tujci: Bežali policistom, trčil v policijsko vozilo, prijeli 32 tujcev in 3 osumljence, ki so jim pomagali pri nezakonitem prehodu državne meje. To je kronika včerajšnjega dne, kot so jo opisali na Policijski upravo Novo mesto.

Policisti Specializirane enote za nadzor državne meje Generalne policijske uprave so na območju policijske uprave Novo mesto z več patruljami pomagali pri nadzoru državne meje in cestnih komunikacij, ki vodijo od državne meje v notranjost države. Popoldne, nekaj po 18. uri, so na regionalni cesti Soteska – Črmošnjice opazili sumljiv kombi poljskih registrskih tablic.

Ustavljali so ga s sireno in modro ločjo ter svetlobnim napisom v angleškem jeziku, da mora ustaviti. Voznik kombija se je zaletel v prvo policijsko vozilo, ki ga je ustavljalo, tako da ga je zavrtelo in odneslo iz ceste.

Drugi policisti so nadaljevali ustavljanje s sireno, modro lučjo in svetlobnim napisom, kar voznik ni upošteval. Nadaljeval je z nevarno vožnjo in ne da bi zmanjšal hitrost zapeljal s ceste na travnik, po približno 200 metrov pa v bližini Meniške vasi zletel v strugo potoka Radeščica.

Operativno-komunikacijski center je v tem času na kraj že napotil dodatne policijske patrulje. Policisti generalne policijske uprave, Dolenjskih Toplic in vodnik službenega psa so na kraju in v okolici prijeli voznika iz Ukrajine ter 15 tujcev iz Bangladeša, Afganistana in Pakistana.

Voznika, domnevno brez vozniškega dovoljenja, ter sedem tujcev, so z lažjimi poškodbami (ureznine, vreznine, podhladitev) odpeljali v bolnišnico.

V delo so se vključili kriminalisti, ki bodo voznika kazensko ovadili zaradi suma kaznivega dejanja Preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi ter Prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države. Vse so pridržali, postopki pa še niso zaključeni. Za kaznivo dejanje Preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi po 1. odstavku 299. člena kazenskega zakonika je predvidena zaporna kazen od treh mesecev do dveh let.

Okoli 20. ure so črnomaljski policisti v bližini naselja Obrh ustavili dva polna osebna avtomobila italijanskih tablic, ker so posumili, da prevažajo tujce, ki so nezakonito vstopili v državo. Eno od vozil sicer sirene in modre luči najprej ni upoštevalo, a so ga po nekaj sto metrov uspeli ustaviti in mu preprečiti nadaljevnaje vožnje.

Ugotovili so, da sta voznika (eden iz Italije, drugi iz Albanije z začasnim bivanjem v Italiji) vozila 10 tujcev iz Pakistana in Afganistana, ki so v državo prišli nezakonito.

V delo so se vključili kriminalisti, ki so oba voznika pridržali zaradi suma storitve kaznivega dejanja Prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države. Za kaznivo dejanje po 3. odstavku 308. člena kazenskega zakonika je predvidena zaporna kazen od treh do deset let in denarna kazen. Pridržali do tudi tujce, postopki še niso zaključeni.

S Policijske uprave Novo mesto so še sporočili, da so krški policisti včeraj dopoldne v bližini Podbočja prijeli državljana Bangladeša. Metliški policisti so popoldne v Selah pri Jugorju prijeli državljana dva državljana Libije in državljana Maroka. Brežiški policisti so v bližini naselja Črešnjice pri Cerkljah prijeli štiri državljane Bangladeša. Postopki še niso zaključeni.

Včerajšnja akcija pri Meniški vasi (vir: FB)

C. R.