Prigožinovo letalo očitno sestrelila ruska protizračna obramba (video, slike)

Razbitine letala.

Po do zdajšnjih informacijah je vodja najemniške vojske Wagner Jevgenij Prigožin umrl na letalu, ki je včeraj strmoglavilo pri Moskvi. Številni znaki kažejo, da ni šlo za nesrečo, ampak je letalo najverjetneje sestrelila ruska zračna obramba.

 

Profil Visegrad24 je na družbenem omrežju X (nekdanji Twitter) objavil sliko, na kateri so na ostankih letala, med drugim na krilu, razvidni šrapeli izstrelkov protizračne obrambe. V kraju, kjer je strmoglavilo letalo, so prebivalci nekaj trenutkov pri tem slišali dve eksploziji. Tudi način padanja letala, ki so ga posnele amaterske kamere, kaže, da ni šlo za klasično letalsko nesrečo, ampak je moralo biti letalo sestreljeno.

Na krilu letala vidni šrapneli protizračne obrambe.

Da je bilo Prigožinovo ime navedeno med potniki sestreljenega letala, je včeraj zvečer potrdila ruska zvezna agencija za zračni promet. Pozneje so sporočili, da je bil Prigožin dejansko na letalu.

Po njihovih navedbah je bil na istem letalu tudi poveljnik in soustanovitelj Wagnerja Dmitrij Utkin. Našli naj bi sicer že vseh deset žrtev strmoglavljenja.

Medtem je kanal Gray Zone, ki naj bi bil povezan z Wagnerjevo vojsko, zvečer na Telegramu zapisal, da je bilo letalo sestreljeno, vendar po njihovih navedbah ni gotovo, da je bil Prigožin na njem.

Kot so zapisali, sta bili hkrati v zraku dve Wagnerjevi letali, pri čemer je drugo pristalo na letališču Ostafjevo južno od Moskve.

Kljub temu vse več znakov kaže, da je Prigožin dejansko umrl v letalu.

A. V.