Predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča odstopil od pregona nekdanjega sodnika Radonjića

Nekdanji sodnik Zvjezdan Radonjić na eni izmed obravnav (vir: arhiv)

Na novomeškem okrožnem sodišču bi morali danes začeti glavno obravnavno v kazenskem pregonu nekdanjega sodnika Zvjezdana Radonjića zaradi očitkov o žaljivi obdolžitvi predsednika ljubljanskega okrožnega sodišča Marjana Pogačnika, a se to ni zgodilo.

Pogačnik je namreč predlog za pregon umaknil, so za STA povedali na novomeškem sodišču.

Radonjića je na predlog Pogačnika preganjalo celjsko državno tožilstvo. Pogačnika naj bi žaljivo obdolžil s tem, ko mu je julija 2020 v pogovoru za tednik Demokracija očital nezakonita dejanja in med drugim dejal, da s sodniki na okrožnem sodišču ravna kot s psi.

Na predobravnavnem naroku v začetku oktobra Radonjić, ki je v javni spor s Pogačnikom prišel potem, ko je sodil v zadevi Milko Novič, krivde ni priznal. Zatrdil je, da ima za vse svoje trditve dokaze in jih nekaj tudi naštel.

Glede izjave, da Pogačnik s sodniki ravna kot s psi, je dejal, da jo je treba razumeti v širšem kontekstu in da je želel z njo ponazoriti neprimeren odnos, ki naj bi ga imel Pogačnik do sodnikov. Tem naj bi med drugim nezakonito določal roke, do katerih morajo odločati v zadevah, sicer naj bi jim grozil s pisanjem poročil. Pogosto naj bi nezakonito posegal v njihovo delo in pritiskal nanje.

Za potrditev svojih navedb je predlagal zaslišanje okoli deset sodnikov. Med drugim zaslišanje sodnika, ki je sodil zdravniku Ivanu Radanu in naj bi moral med sojenjem za Pogačnika spisati najmanj deset poročil, in sodnice Ane Testen, ki naj bi jo Pogačnik po besedah Radonjića brez ustrezne odredbe kazensko za nekaj mesecev premestil na Okrajno sodišče v Kranju.

Radonjić je napovedal, da bo svoje trditve obširneje pojasnil na zagovoru ob začetku glavne obravnave, ki je bil predviden za danes, a do njega ni prišlo, saj je Pogačnik predlog za kazenski pregon umaknil.

Po navedbah naših virov se s tem, da predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča, sicer nekdanji kriminalist, s sodniki ravna kot s psi, strinjajo tudi drugi sodniki in zaposleni v pravosodju.

M. D.