Predsednica s pomilostitvami tihotapcev sprožila cunami prošenj

Zapor na Povšetovi v Ljubljani (vir: arhiv)

Predsednica države Nataša Pirc Musar je s pomilostitvami (odpustom kazni) treh tihotapcev nezakonitih migrantov povzročila velik nemir med obsojenimi na prestajanju zapornih kazni. Okoli 80 obsojenih je Pirc Musarjevi že poslalo predloge za pomilostitev.

Ministrstvo za pravosodje je potrdilo, da v Zavodu za prestajanje kazni zapora Ljubljana beležijo “nekaj deset priprtih oseb, ki odklanjajo zavodsko hrano”.

Ministrstvo je tako navedbe naših virov o gladovni stavki zapornikov, tihotapcev migrantov, potrdilo, le da oni to tolmačijo kot da “odklanjajo zavodsko hrano”. Za njih je gladovna stavka le, če to opredeli zdravnik.

Na ministrstvu so tudi seznanjeni z okoli 80 predlogi obsojenih za splošno amnestijo za obsojene zaradi kaznivega dejanja po 308. členu Kazenskega zakonika (KZ-1), ki opredeljuje prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države. Ti predlogi so bili poslani Uradu predsednice republike, na ministrstvu za pravosodje pa so jih prejeli v vednost, so pojasnili za Nova24TV.

Spomnimo. Predsednica republike je do zdaj pomilostila tri tihotapce – avstrijsko državljanko Ozgur Dogan, srbskega državljana Nemanjo Kuzmanovića in ukrajinskega državljana Valerija Arakčejeva. Ozgur Dogan je pomilostila nazadnje in ji s tem odpustila izvršitev preostanka izrečene stranske kazni izgona iz države. Za Kuzmanovića in Arakčejeva pa sta pomilostitvi, ki ju je odobrila marca letos, pomenila predčasni odhod iz zapora.

Poročali smo že, da obsojeni zaporniki zahtevajo enakopravno obravnavo in gladovno stavkajo. Več o tem lahko preberete na povezavi: Obsojeni tihotapci migrantov gladovno stavkajo

Zaradi prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja (tihotapljenja nezakonitih migrantov) po po 308. členu Kazenskega zakonika se je v letu 2023 v priporu znašlo 521 ljudi, je razvidno iz odgovora vlade z dne 12. decembra 2023 na poslansko vprašanje poslanke SDS Anje Bah Žibert. Skupno 455 ljudi se je znašlo na prestajanju zaporne kazni, od tega je bilo kar 408 tujih državljanov in 47 slovenskih državljanov.

Nataša Pirc Musar (vir: spletna stran PRS)

M. D.