Nepreslišano: Preko 150 milijonov evrov so porabili za “digitalno posodobitev vodenja SŽ”

Kraj železniške nesreče s smrtjo med postajama Postojna in Prestranek. (vir: SŽ)

Četrtkova nesreča na železniški progi pri Prestranku (med postajama Postojna in Prestranek) v kateri sta umrla delavca, naj bi bila najverjetneje posledica človeške napake. Vzrok je treba še preiskati, so sporočili iz vodstva Slovenskih železnic (SŽ).

Znano pa je, da je železniška delavca, 41-letnega moškega in njegovega 60-letnega tasta, oba iz Postojne, vlak zadel s hrbta, ne da bi sploh vedela, kaj se dogaja.

Iz skupine devetih delavcev na progi, kjer so izvajali nujna vzdrževalna dela, sta bila huje poškodovana še dva.

Zvone Černač, nekdanji minister za infrastrukturo in nekdanji minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, pa je zapisal: “Preko 150 milijonov evrov so porabili za ‘digitalno posodobitev vodenja SŽ’. Vsak študent bi jim za 10 tisoč in manj evrov namestil aplikacijo, ki bi spremljala promet na železnici. Ta vlak je vozil po voznem redu. Spokajte: Bratuškova, Mes in ostali. Duše nedolžnih ne bodo pustile spati.”

Nekdanji minister se je s tako odzval na številne pozive na družbenih omrežjih o objektivni odgovornosti. Uporabniki se sprašujejo: “Kdo je pristojni minister? Bratuškova. A ob taki katastrofi, izhajajoči iz sistemske šlamparije, ki jo očitno na vrhu tolerirajo, še ni razmislila o odstopu? A da se je to nič ne tiče? A 2. tir pa se je? In ostalo? Odstop.”

M. D.