Viri: Obsojeni tihotapci migrantov gladovno stavkajo

Fotografija je simbolična (Vir: arhiv MD)

Po podatkih naših virov je predsednica države Nataša Pirc Musar s pomilostitvijo najmanj treh tihotapcev (švercerjev) ljudi, nezakonitih migrantov, povzročila veliko krizo v slovenskem pravosodnem sistemu.

Obsojeni zaporniki za tovrstno kaznivo dejanje zdaj po naših virih zahtevajo enako obravnavo, to je amnestijo (odpustitev kazni, pomilostitev), in že več dni gladovno stavkajo.

Vse skupaj je še posebej težavno, saj v zaporih zelo primanjkuje pravosodnih policistov. Teh je premalo že za redno delo.

Za stališče do pomilostitev, stanja v slovenskih zaporih in gladovne stavke t. i. švercerjev smo zaprosili ministrstvo za pravosodje, ki ga vodi Dominika Švarc Pipan (SD). Ko prejmemo odgovor, ga bomo objavili.

V letu 2023 je bilo zaradi prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja (tihotapljenja nezakonitih migrantov), po 308. členu Kazenskega zakonika (KZ-1), v priporu 521 ljudi. Na prestajanju kazni zapora pa je bilo skupno 455 ljudi, od tega 408 tujcev in 47 slovenskih državljanov, je razvidno iz odgovora vlade z dne 12. decembra 2023 na poslansko vprašanje Anje Bah Žibert.

Vir: Odgovor Vlade RS na poslansko vprašanje Anje Bah Žibert (ImisnetAgent (dz-rs.si))

A. L.