Pirc Musarjeva in Fajonova nad karikaturo, ki ju prikazuje z delno golim oprsjem

Predsednica države Nataša Pirc Musar in zunanja ministrica Tanja Fajon so se prepoznale v karikaturi Dela, ki jo je časopis objavil ob novici o 27. letnem posvetu slovenske diplomacije, ki je pred dnevi potekal na Brdu pri Kranju. Karikatura, ki prikazuje delno golo oprsje omenjenih političark in predsednice DZ Urška Klakočar Zupančič, je zmotila tiste, ki sicer vsaj formalno zagovarjajo svobodo izražanja.

 

Karikatura je na spletu, kot pojasnjujejo na Delu, pristala po pomoti. Napako so odkrili šele v ponedeljek. Je bila pa v tiskani izdaji Dela objavljena različica, ki ne prikazuje golih prsi.

Za politčni vrh sporna karikatura.

Karikatura, ki je pomotoma pristala na spletu, je razburila ženski del političnega vrha. Tako Fajonova kot Pirc Musarjeva sta se nad karikaturo spravili pod krinko boja za pravice žensk, čeprav ni čisto jasno, kako bi ta lahko posegala v pravice teh. “Ne gre za kritiko svobode medijev, gre za opozarjanje na stanje duha v družbi,” je sporočila zunanja, predsednica republike pa je zapisala, da boj za pravice žensk očitno še ni končan. Ob karikaturo so se obregnili celo v Inštitutu 8. marec, kjer so jo ocenili kot nazadnjaško.

A. V.