Pred ponovnim odprtjem šol in vrtcev predvidoma testiranje dela učiteljev in vzgojiteljev

Fotografija je simbolična,.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je na včerajšnji novinarski konferenci dejal, da vlada pripravlja množično testiranje, s katerim bi vikend po novem letu, torej še pred ponovnim odprtjem šol in vrtcev, testirali ključni del učiteljev, ki učijo prvo triado osnovne šole, ter vzgojiteljev.

Glede začetka pouka v šolah vlada pripravlja množično testiranje za zaposlene v prvi triadi, ki bo predvidoma potekalo 2. in 3. januarja.

V dneh pred prazniki je bilo izvedeno množično testiranje, ki je pokazalo, da je v populaciji veliko virusa. Pomembno pa je tudi, da do 4. januarja zagotovimo pogoje, da se odpre prva triada v šolah, zato potrebujemo boljšo epidemiološko sliko je pojasnil Kacin.

“Kdor ne bo naredil hitrega testa, v šoli ne bo učil,” pa je odgovoril na vprašanje, ali bi bilo smiselno hitre teste uvesti tudi v šolah.

Po napovedih ministrice za izobraževanje Simone Kustec izpred dobrega tedna dni se bodo po “najbolj idealnem načrtu” 4. januarja v šole vrnili učenci prvega triletja osnovne šole, v večjem obsegu bi se odprli tudi vrtci, z delom pa morajo po sklepu ustavnega sodišča začeti tudi zavodi in šole za otroke in učence s posebnimi potrebami.

Ponovoletno testiranje bi torej zajelo zaposlene na teh segmentih. Če želimo odpreti šole, moramo izboljšati epidemiološko sliko, je še poudaril dejal Kacin.

M. D.