Poostren nadzor prometa, preverjali bodo tudi spoštovanje odlokov

Včeraj so bili policisti prisotni na turističnih točkah, ki so bile v preteklem vikendu množično obiskovane. Nadzor na teh območjih in širše v državi bodo opravljali tudi danes. Epidemiologi pozivajo k spoštovanju ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. V kombinaciji s preventivnimi ukrepi so namreč odločilnega pomena.

Opozarjajo, naj bo sprostitev na prostem prijetna, pa tudi varna: če se odpravljate v naravo, se ognite gneči in spoštujte odloke za preprečevanje širjenja epidemije.

Še vedno je prepovedano zbiranje ljudi, velja tudi omejitev gibanja med 21. in 6. uro.

Prehajanje med občinami zaradi športno-rekreacijskih dejavnosti individualnega značaja je dovoljeno samo znotraj iste statistične regije, vendar prebivalce pozivajo, naj ravnajo odgovorno in se v primeru povečane zasedenosti rekreativnih površin v posameznem kraju namenijo drugam.

Kjer med osebami, ki niso ožji družinski člani, ni zadostne medsebojne razdalje (manj kot 3 metre), je obvezna uporaba zaščitnih mask tudi na prostem.

Če se bo ta konec tedna znova povečalo število kršitev, bo policija zdravstveni stroki predlagala, da se prehajanje med občinami znotraj statistične regije, v kateri oseba prebiva, za namen rekreacije znova omeji samo na občino bivanja, so sporočili s policije.

Namreč, preprečevanje gneče in druženja večjega števila ljudi – tudi na zunanjih površinah – je ključnega pomena za zmanjševanje števila okužb s koronavirusom, ki je do sedaj že zahteval izjemno visok davek, predvsem pri najbolj ranljivih skupinah.

Število ugotovljenih kršitev v zadnjem obdobju narašča. V zadnjih treh tednih so policisti opravili nadzore spoštovanja odlokov na več kot 45.000 krajih in pri tem izrekli 1773 opozoril, v 1198 primerih pa so proti kršiteljem uvedli prekrškovni postopek.

C. R.