Policija migrantom sporoča: Pot preko Slovenije se ne izplača

Migranti na poti v Evropo. (vir: epa)

Zaradi vse večjega števila migrantov na balkanski poti policija danes na celotni meji s Hrvaško začenja poostren nadzor, ki bo za začetek trajal do petka. Kot pravijo na policiji, z njim tako nezakonitim migrantom kot organizatorjem nezakonitih prehodov sporočajo: iskanje nezakonitih poti preko Slovenije se ne izplača.

Nadzor je odredil Anton Travner, vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije, v njem pa bo sodelovalo večje število policijskih enot.

Na policiji navajajo, da se število migrantov na t. i. balkanski poti, ki vodi tudi preko Slovenije, po popuščanju epidemije koronavirusa pospešeno povečuje. Na tej poti je trenutno več desettisoč migrantov.

“Slovenska policija se kot vedno odziva na aktualne varnostne trende in tudi s tem poostrenim nadzorom nezakonitim migrantom kot tudi organizatorjem nedovoljenih migracij sporoča, da se iskanje nezakonitih poti preko Slovenije ne izplača,” so v ponedeljek zapisali na policiji.

Več o razmerah na meji in poostrenem nadzoru bo danes v Kočevju povedal namestnik vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije Jože Senica, ko bo predstavil tudi podatke za maj.

Uradni podatki sicer kažejo, da je bilo število nezakonitih prehodov meje v prvih štirih mesecih letošnjega leta, torej do konca aprila, nekoliko nižje kot v enakem obdobju lani, vendar je to posledica epidemije koronavirusa, zaradi katere je bil na mejah ostrejši nadzor.

Migranti so tudi težje dobili logistično podporo za pot proti Evropi, onemogočeni so bili organizirani sprovajalci. Zdaj se migracije na balkanski poti znova krepijo, zato Policija krepi nadzor. Več o tem bomo še poročali.

M. P.