Poklukar: Kriterij za začetek sproščanja ukrepov naj bo umirjanje razmer v bolnišnicah

Ljubljana, vlada. Novinarska konferenca o aktualnem stanju glede bolezni covid-19. Generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar.

O aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta na današnji novinarski konferenci spregovorila generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Janez Poklukar in vladni govorec Jelko Kacin.

V nedeljo je bilo pri 2063 opravljenih testih, potrjenih 464 pozitivnih primerov, delež je 22,49 odstotka. Umrlo je 24 ljudi, 18 v bolnišnicah, 6 v domovih. V bolnišnicah se je včeraj zdravilo 1143 bolnikov, kar je 18 več kot v soboto, 190 pacientov je bilo na intenzivni negi, 14 več kot dan prej.

Incidenca na ravni države za zadnjih 14 dni na 100.000 prebivalcev je bila v petek 1096, včeraj se je število pozitivnih primerov znižalo na 1027. Ta podatek nas uvršča na četrto mesto med evropskimi državami, pred nami so Češka, Luksemburg in Belgija, sledijo nam Francija, Hrvaška in Avstrija.

Po besedah Poklukarja se v UKC Ljubljana zdravi 291 pacientov, od tega 59 na intenzivnih oddelkih. 45 pacientov je na telemetriji in so v oskrbi v domačem okolju.

Vzpostavitev dodatnih covid prostorov, v osnovno predvidenih prostorih za Diagnostično terapevtske službe (DTS) je velike vrednosti, ker so locirani znotraj UKC Ljubljana, kar zaradi koncentracije številnih strokovnjakov in opreme prinaša številne prednosti. Ko se bo število hospitaliziranih začelo zmanjševati, bo UKC Ljubljana v teh prostorih, poleg matičnih na Infekcijski kliniki, skoncentriral vse bolnike iz sedaj dislociranih lokacij na svojih drugih klinikah.

Izhodiščna ponudba izvajalca za dograditev prostorov je bila 2,4 milijona evrov, končno dogovorjena 2,3, z vključenim DDV 2,9 milijona evrov. Dodatno so namenili milijon evrov za opremo, skupaj je investicija velika 3,3 milijona evrov. Nekaj opreme so si izposodili tudi od Civilne zaščite.

Danes bodo v prostore nameščeni prvi pacienti, po koncu epidemije bodo prostori namenjeni osnovnemu namenu.

Poklukar je priznal, da so se za prenovo prostorov odločili prepozno. Ponazoril je, da so v načrtih kapacitet za 2. val epidemije pričakovali 2- do 3-kratno povečanje kapacitet, v najbolj črnem scenariju do 5-krat. V prvem valu so imeli najvišje dnevno hospitaliziranih pacientov 54, danes jih imajo 291, to je 6-krat več. Ko so bili soočeni z naraščanjem drugega vala proti meji 5-kratnega povečanja so odreagirali in se odločili za prenovo DTS.

Kadrovsko stisko rešujejo s prerazporeditvijo 510 zaposlenih iz drugih oddelkov na covid oddelke. Trenutno beležijo 288 zaposlenih, ki so zboleli za covidom, 180 jih je dodatno v karanteni. Nihče od  teh ne dela in s takim pravilom bodo vztrajali tudi naprej.

Direktor je posebej izpostavil, da so v mesecu oktobru letos beležili le nekaj zmanjšano izvajanje aktivnosti na drugih programih, saj se je obseg zmanjšal le do največ 20 %, česar so zelo veseli in si želijo, da bi tak obsega izvajali tudi v novembru.

So pa proti sproščanju ukrepov, dokler se situacija ne začne umirjati v bolnišnicah, kar naj bo po njegovo bistveni kriterij odločevalcem.

Kacin je v zaključku še izpostavil, da bo glede (ne)podaljševanja ukrepov v šolah v naslednjem tednu, sredi tega tedna odločala strokovna skupina pri ministrstvu za zdravje. Se pa bo ministrica za izobraževanje po video konferenci pogovarjala z ravnatelji osnovnih šol in poskušala tekoče razreševati probleme pri izvajanju pouka na daljavo.

 M. D.