Počivalšek: “SMC je stabilna in zanesljiva, kljub grožnjam in strašenju”

Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo ter predsednik SMC (vir: Wikipadija)

Priča smo neverjetnim pritiskom na poslance Stranke modernega centra (SMC), ko posamezniki iz vrst koalicije KUL (v to so vključene stranke SD, LMŠ, Levica in SAB) izvajajo neverjetne pritiske na posameznike, tudi z grožnjami in zastraševanji. 

Namen tega je, da bi poslanci SMC klonili in zapustili koalicijo, imenovane stranke pa bi spet prišle na oblast. S potrditvijo Karla Erjavca (DeSUS) za mandatarja – ali pa tudi ne. Bolje poučeni namreč navajajo, da KUL Erjavca le izrablja, sledil naj bi tretji kandidat. Jožeta Damijana pa so tako že izvrgli.

Zdaj se je v igro vključil tudi Tomaž Vesel, predsednik Računskega sodišča RS, sicer pa dober prijatelj medijskega tajkuna Martina Odlazka, ki mu teče voda v grlo.

Zato se je danes na družbenih omrežjih ponovno oglasil Zdravko Počivalšek, predsednik SMC in gospodarski minister. Zapisal in sporočil jim je:

“Mediji in številni posredniki že nekaj časa strašijo, da bo poročilo Računskega sodišča o nabavi medicinske opreme obremenilno zame in da naj bi to povzročilo razkol v SMC ter posledično pripeljalo do padca vlade in uspeha KUL konstruktivne nezaupnice. Še posebej so okrepili to zgodbo potem, ko je naša poslanska skupina jasno sporočila, da ne bo podprla kandidature Karla Erjavca za mandatarja.

Tiste prve tedne epidemije smo dobili nalogo, da takoj (!) zagotovimo opremo zdravstvenemu sistemu, ki je bil povsem nepripravljen in neopremljen za ta izziv. Nalogo smo opravili navkljub vsem težavam. Zdravstvo ni imeli jasne slike, kaj in koliko sploh potrebuje. Razmere na svetovnem trgu opreme so bile nore. Administrativni sistem za nabavo je bil počasen. Pa vendar smo v skladu z zakonodajo in sklepi vlade uspešno opremili naše bolnišnice.

Zavračam trditve Tomaža Vesela, da smo na MGRT zavlačevali z odgovori in dokumentacijo, ki jo je zahteval. Vse skupaj smo prejeli 210 vprašanj. Ker smo ga vzeli resno, smo seveda potrebovali nekaj tednov, da smo celovito in natančno odgovorili. Še posebej, ker so bila številna vprašanja taka, da so nas že vnaprej obtožila in so torej kazala na obsodbo pred procesom.

Tudi sicer vzbuja dvome njegov neformalen in nepojasnjen obisk Zavoda za blagovne rezerve v prvem valu epidemije in njegova medijska angažiranost glede te teme. Namesto medijskih pritiskov si želim, da preiskovalni organi pridejo na dan z dokumenti in argumenti. Ko bomo dobili osnutek poročila Računskega sodišča, se bomo nanj vsebinsko odzvali. Vem, kaj in kako smo delali v tistih tednih, ko smo morali vsak dan sprejemati hitre odločitve. Zato si želim poštene in argumentirane obravnave te zgodbe, saj hočem nazaj moje dobro ime, ki sem ga gradil vso poslovno in politični kariero.

SMC pa je trdna in je doživela dovolj težkih preizkušenj tako, da bomo tudi v tem obdobju rušenja vlade znali presoditi, kako ravnati. Za spopad z zdravstveno in ekonomsko krizo sedaj potrebujemo stabilnost in zanesljivost. To bo vodilo naše poslance pri odločanju.

Zato lahko opustite strašenje in grožnje. Nismo otroci in ne spreminjajte politike v otroško igrišče. Situacija je preveč resna za tako početje.”

M. D.