Peticijo za varovano mejo in varnost občanov je možno podpisati tudi prek spleta

Besedilo peticije objavljamo v celoti.

Peticija in zbrani podpisi na včerajšnjem protestu. (vir: Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini)

Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini je objavila, da so pod Peticijo za varovano mejo in varnost občanov na včerajšnjem protestnem shodu v Črnomlju zbrali 692 podpisov. Ker pa jih je včeraj veliko prosilo, naj zaradi gneče ustvarijo tudi spletno peticijo, so to danes tudi naredili. Podpišete jo lahko tudi tisti, ki včeraj niste uspeli ali bi jih želeli podpreti, so še dodali.

Besedilo peticije objavljamo v celoti v nadaljevanju.

PETICIJA: ZA VAROVANO MEJO IN VARNOST OBČANOV

Podpisniki peticije ugotavljamo, da razmere zaradi prehodov migrantov ob slovenski meji s Hrvaško postajajo nevzdržne. Dnevno namreč mejo ilegalno prečka že tudi do 150 ilegalnih migrantov. Prihaja do vse več vlomov v objekte ljudi, ki živimo ob meji, kraj avtomobilov, za migranti moramo pobrati številne smeti. Prebivalci, ki živimo ob meji s Hrvaško, se počutimo vse bolj ogroženi, podnevi zaklepamo hiše, ki jih prej nikoli nismo, omejujemo lastno gibanje in gibanje svojih otrok. Sodu dno je izbila ugrabitev sokrajana iz Malega Nerajca, ki se ima verjetno le sreči in lastni razsodnosti zahvaliti, da v sredo ni izgubil življenja. Namesto, da bi nam odgovorni ob tem dogodku zagotovili, da bodo zagotovili varnost in preprečili nedovoljene ilegalne migracije, smo bili vsi skupaj deležni že slišanih pavšalnih ocen, kako je Slovenija varna in kako ni razloga za strah. Če je res varna, zakaj potem prihaja do ugrabitev, se sprašujemo. Še več. Ugrabljeni domačin je bil namesto podpore deležen celo umazanih namigov, ki so jih v državnem zboru v četrtek razširjali tudi nekateri poslanci, da je ugrabitev zaigral, kar je svojevrstna sramota oblasti.

Zato podpisniki peticije od odgovornih na vladi zahtevamo, da bistveno okrepi policijske enote ob meji, ki bodo preprečile ilegalne prehode meje oziroma poskrbele, da zaradi njih prebivalci ob meji in naša lastnina ne bomo ogroženi. Pri tem jim naj na pomoč priskoči tudi vojska z ustreznimi pooblastili.

Zahtevamo, da vlada poskrbi za ustrezno spremembo zakonodaje, ki bo preprečevala zlorabe azilnega postopka. Znano je namreč, da večina ilegalnih migrantov ob prijetju napove, da bodo vložili prošnjo za azil, ko pridejo v Azilni dom v Ljubljani, pa prošnje ne vložijo in izginejo. Tako policija za migrante bolj ali manj igra vlogo brezplačne taksi službe od meje do Ljubljane.

Pri tem poudarjamo, da naša kritika nikakor ni uperjena zoper policiste. Ti si zelo prizadevajo zavarovati mejo in prebivalce ob njej, a jim slednje predvsem zaradi premajhnega števila in preobremenjenosti ne uspeva. Zato zahtevamo, da odgovorni na Policiji in Ministrstvu za notranje zadeve poskrbijo za bistveno okrepitev policijskih enot ob meji.

Poudarjamo, da je varnost temeljna ustavna pravica vseh prebivalcev Slovenije, ne samo tistih, ki migracije spremljajo iz varnih pisarn v Ljubljani, in je država dolžna varovati svojo mejo ter zagotavljati varnost vseh državljanov. Ob tem poudarjamo, da smo do zdaj izkazali že dovolj veliko mero strpnosti, ki pa ima svoje meje, ko interesi migrantov trčijo ob našo svobodo. Zato nam noben tudi ne more očitati, da smo nestrpni.

Nasprotujemo postavitvi kakršnih koli zbirnih centrov za migrante ob državni južni meji. Velika verjetnost namreč je, da bodo ti postali stalni migrantski centri, ki pa bi že tako obremenjene kraje ob južni meji še dodatno obremenili.

Podpisniki peticije želimo živeti v svobodni in varni Sloveniji, kjer bo ustavna pravica do varnosti, blaginje in dostojanstva slovenskih državljanov prva skrb vsake vlade Republike Slovenije in kjer prebivalci ob meji ne bomo obravnavani kot drugorazredni državljani. Zato od Vlade RS zahtevamo:  

  1. da nemudoma zavaruje mejo in prepreči nezakonite migrantske prehode iz sosednje Hrvaške;
  2. da poskrbi za popolno varnost ljudi, ki živijo ob meji in varnost vse njihove lastnine;
  3. da nemudoma zagotovi dovolj dodatnih enot policije in tehničnih sredstev za varovanje meje, ljudi ob njej in njihovega premoženja;
  4. da na mejo pošlje enote Slovenske vojske z ustreznimi pooblastili;
  5. da spremeni Zakon o azilu tako, da zlorabe postopka ne bodo več mogoče in da nihče, ki pride v Slovenijo iz varne države, ne bo mogel začeti postopka za pridobitev azila;
  6. da ustavi vse aktivnosti za postavitev migrantskih centrov ob meji.

Podpisniki izražamo zahvalo in priznanje pripadnikom slovenske Policije in Slovenske vojske ter odločno podpiramo njihove zahteve po dodatnih okrepitvah, boljših plačah in nedvoumnih pooblastilih za učinkovitejše varovanje slovenske meje.

Peticijo je prek spleta možno podpisati tukaj: podpis_peticije_

C. R.