Ograje ne služijo svojemu namenu

Na novo postavljena ograja med Preloko in Ziljami, ki priča, kako si migranti utirajo pot pod njo in kaže tudi na kvaliteto ograje. (foto: F. I., FB)

Včeraj je minilo leto dni, odkar je zaprisegla zdajšnja vlada. V tem času so naredili bore malo, še lastnih, sicer redkih obljub iz lastne koalicijske pogodbe niso uresničili. Posebno težavo predstavljajo tudi migracije, za katere v koalicijski pogodbi niso zapisali nobenih obvez. Po letu dni pa se Boštjan Poklukar, minister za notranje zadeve iz vrst LMŠ, hvali, kako uspešni da so na tem področju.

Sklicuje se na delo policije in okoli 10 tisoč prijetih migrantov in na to, da so nam iz sosednjih držav vrnili »le« nekaj sto migrantov, ki so nezakonito in neovirano prešli slovensko ozemlje.

O tem, koliko jih je neovirano prešlo mejo in slovensko ozemlje, na ministrstvu ne govorijo. Na vprašanje poslanca Jožefa Lenarta, koliko migrantov se je izognilo prijetju, so odgovorili, da je na to »težko odgovoriti, saj gre za tako imenovano sivo polje«. Policija pa razpolaga le z uradnimi podatki o prijetih.

Nadalje so razkrili, da policija ne vodi evidenc »po kriteriju storitve kaznivega dejanja glede na status tujca v državi«. To pomeni, da (zavestno) nimajo podatkov niti o tem, koliko kaznivih dejanj storijo nezakoniti migranti.

Znano je tudi, da v Sloveniji primanjkuje 860 policistov, kar so v enem od gradiv za vladno obravnavo zapisali na policiji.

Mag. Kristjan Mlekus, predsednik policijskega sindikata

Policijski sindikat Slovenije, ki ga vodi mag. Kristjan Mlekuš, pa je včeraj objavil podatek, da vlada za naslednji dve letih, 2020 in 2021, ne načrtuje nobenega povečanja zaposlitev v Policiji. In to navkljub »evidentnemu naraščanju varnostnih groženj, varnostnih dogodkov in predvsem dvigovanju trenda ilegalnih migracij pri varovanju schengenske meje«, to je slovenske južne meje. Dovoljeno število zaposlitev v skupnem kadrovskem načrtu ostaja namreč enako.

V sindikatu so to označili kot »sramoto brez primere«, sprašujejo se, »ali lahko ta ladja zaradi kadrovske krize sploh lahko potone še nižje«.

Navedeno posledično pomeni, da se odgovorni na čelu z ministrom Poklukarjem sploh ne zavedajo resnosti situacije, s katero se soočamo v državi, pa tudi resnosti situacije in kadrovske krize v policiji ne.

Ob tem v sindikatu navajajo tudi bližajoče se slovensko predsedovanje Svetu Evropske unije v drugi polovici leta 2021, ko bodo policisti iz matičnih enot številčno vpeti v zagotavljanje varnosti različnim delegacijam na obisku v Sloveniji in varovanje različnih protokolarnih dogodkov.

Dodajajo, da je bilo v letu 2008, v času varovanja zasedanj Sveta EU v Sloveniji, v policiji zaposlenih 9300 policistov oziroma skoraj 1200 več kot jih je zaposlenih danes. Policistov pa se ne dobi čez noč, njihovo izobraževanje traja dve leti.

Boštjan Poklukar (na levi) in Marjan Šarec.

Vsega tega se Poklukar ne zaveda. Tudi glede na zdajšnje stanje v Sloveniji je očitno, da postaja čedalje večje t. i. politično truplo. Ministrski položaj je namreč politični položaj. Svojega dela ne obvladuje.

Dodatno razburja tudi podatek, da je Poklukar v teh dneh mešane obmejne policijske patrulje predlagal tudi Avstriji. Ne Sloveniji na južni meji. Po Italiji še Avstriji.

Tako nameravajo dodatno varovati italijansko in avstrijsko mejo, ne slovensko.

Ob vsem tem je treba poudariti, da slovenski policisti, ki so pri svojem delu nedvomno uspešni, večino migrantov zajamejo v notranjosti države, daleč od meje. In večino po tem, ko jih na to obvestijo državljani. Uspešni so torej policisti in državljani, ne vlada ali minister.

Državna meja ni zavarovana in ni varovana

Dejstva nadalje kažejo, da še tiste ograje, ki so jih namestili na južno mejo, ne služijo svojemu namenu, čeprav smo za to davkoplačevalci plačali več milijonov evrov. Iz fotografij, ki jih objavljamo v nadaljevanju, je razvidno, da ograj ob meji nihče ne vzdržuje.

Domišljija migrantov pa je neizmerna. Ograje preprosto preplezajo, žičnato ograjo odstranijo ali pa si na to namestijo odeje in druge pripomočke. Ograje v vratih, kjer so, so pogosto odklenjene. V zadnjem času uporabljajo tudi orodje, s katerim ograje preprosto spodrežejo. Nedvomno si tega ne prinesejo s seboj. Verjetnejše je, da jim to dostavljajo »domači pomagači«.

Fotografije novopostavljene ograje med Ziljami in Preloko, iz katerih je razvidno, da so si migranti pot na slovensko ozemlje utrli kar pod ograjo (foto: Franc Ivanušič, FB):

Fotografije z meje na metliškem koncu, kjer je razvidno, da so migranti ograjo kar spodrezali in naslednikom pustili še orodje (foto: Nataša Zidar, FB):

Fotografije iz Osilnice, ki pričajo, da so vrata v ograji pogosto kar odklenjena, ograja pa privzdignjena za prehod migrantov (foto: Marjan Kovač, Twitter):

J. M.