Janša poziva k takojšnjemu ukrepanju, Šarca nikjer

Panika v Italiji.

V Italiji je iz ure v uro več okuženih s koronavirusom. Ponoči je kot prvi Italijan umrl 77-letni Adriano Trevisan. Zaradi predhodnih bolezenskih znamenj je bil hospitaliziran že približno deset dni, umrl je v bolnišnici Schiavonia (Padova, od Ljubljane je oddaljena 216 km). Okužil naj bi se v enemu od bližnjih lokalov. Adriano Trevisan je oče nekdanje županje mesta Vo ‘Euganeo Vanesse Trevisan.

Trenutno poročajo že o drugi smrtni žrtvi v Italiji. Umrla je ženska v Lombardiji. Okuženih je že 5 italijanskih zdravnikov.

Italijanska vlada pa je že včeraj za deset krajev na severu Italije izdala ukaz o zaprtju vseh javnih krajev, vključno s šolami, bari, pisarnami in športnimi centri. Ukrep naj bi trajal najmanj pet dni.

Nekatera mesta so že v popolni izolaciji, državljani ne smejo zapustiti svojih domov. V izolaciji je več sto ljudi. Zdravstvenemu osebju pomagajo vojaki.

Ob vsem tem slovenski predsednik vlade Marjan Šarec, minister za zdravje Aleš Šabeder in minister za obrambo Karl Erjavec spijo svoje sladke sanje, za kar jih drago plačujemo državljani. Nič ne ukrepajo, tudi oglasijo se ne.

Janez Janša, predsednik Slovenske demokratske stranke (SDS), pa je na Twitterju objavil, da od vlade pričakuje takojšen sklic Sveta za nacionalno varnost (SNAV). Takoj je treba ustanoviti nacionalni krizni štab in vključiti vse, ki lahko pomagajo – brez sekstašenja. Pričakuje tudi učinkovit nadzor na kritičnih vstopnih točkah v Slovenijo in sprotno seznanjanje javnosti.

C. R.