Sladkor ne bo več edino merilo pri odkupni ceni grozdja

(vir: sl.wikipedia)

V Kmetijski zadrugi Metlika so spremenili sistem odkupa grozdja, po novem bodo pri določitvi cene poleg sladkorne stopnje upoštevali tudi kakovostne ocene grozdja.

Direktorica Tatjana Malešič je za Finance dejala, da so se za spremembo odločili, ker želijo v klet dobiti dobro grozdje, upoštevali bodo ocene grozdja od vsakega dobavitelja posebej. Grozdje nameravajo tudi dobro plačati, ni pa razkrila cen.

S tem dajejo vinogradnikom možnost, da lahko z ustrezno skrbjo za kakovost sami vplivajo na boljšo odkupno ceno za svoj pridelek.

Količinsko bo letošnja trgatev sicer manjša kot lanska, razmere pa so še vedno dovolj dobre, da bodo pridelali odlično metliško črnino. Na trg bodo najprej poslali chardonnay prestige, s katerim bodo zaznamovali 110-letnico KZ Metlika. Pridelali so ga iz grozdja v  Vidošičih.

KZ Metlika v svojo vinsko klet sprejme od 500 do 700 ton grozdja, in sicer iz lastnih vinogradov in vinogradov 120 članov in kooperantov iz Bele krajine.

Lani so prodali slabih 400 tisoč litrov vina, letos pa kaže, da bo prodaja še boljša, so zapisali v Financah. V sestavi prodaje prevladuje metliška črnina PTP, vse bolj zanimiva je modra frankinja, med belimi vini sta najbolj prodajana belokranjec PTP in mot­tling, čedalje bolj pa se odpira tudi trg z vrhunskimi in penečimi se vini.

C. R.