Koronavirus pred vrati, v Italiji obsedeno stanje

Fotografija je simbolična.

“Hrvati na meji postavljajo ograde proti migrantom, v Italiji je zaradi koronavirusa v izolaciji že 250 ljudi. Edino nas ne ogroža nič.” Tako je sinoči zapisala ena od belokranjskih uporabnic Twitterja. S tem je opozorila, da so slovenskim vladajočim te stvari španska vas. Belokranjka ima prav. V Sloveniji nimamo operativnega predsednika vlade, nimamo ministra za zdravje, nimamo ministra za obrambo in nimamo ostalih ministrov. Vsi so poniknili.

Vlada se v tem tednu sploh ni sestala. Vsi pa se ukvarjamo z obrobnimi stvarmi, ki jih povzročajo nesposobni posamezniki, ki vodijo posamezna ministrstva ali resorje. Ostale stvari gredo mimo. Slovenija je v mrtvem teku. Ne samo od včeraj, že dolgo časa.

V Italiji pa je včeraj zaradi koronavirusa zavladalo izredno stanje. Dobesedno na našem dvorišču je iz ure v uro vse več okuženih, največ v Evropi.

Na železniški postaji v Milanu in Lecceju so blokirali dva vlaka, saj obstaja sum, da sta na vlaku potnika s koronavirusom. Dva primera so odkrili celo v Benečiji. Ponekod so že zaprli šole in trgovine. Italijanski zdravstveni minister Roberto Speranza je ob tem zatrdil, da je Italija na morebitno širjenje virusa pripravljena. “Pripravili smo načrt, saj je bilo jasno, da se to lahko zgodi,” je dejal.

In Slovenija, imamo načrt?

Ministra za zdravje Aleša Šabederja (LMŠ) ni nikjer. Že dlje časa. Res že približno 30 dni opravlja le tekoče posle, saj je za vladanje nesposobni Marjan Šarec (LMŠ) vrgel puško v koruzo, vendar zaščita prebivalstva spada med tekoče posle. Če je Šarec, ki je stopil v prevelike čevlje, odstopil in so nato popadali še vsi ministri, to ne pomeni, da lahko prenehajo z delom. Da vsi vržejo puško v koruzo in poniknejo. Plače še vedno prejemajo in tako bo še nekaj časa. Do imenovanja novih ministrov, kar sicer lahko traja še nekaj tednov, pa tudi mesecev. Odvisno od tega, ali se bo sestavila nova vlada ali pa bomo odšli na nove predčasne volitve, tokrat že četrte po vrsti.

Pravzaprav Šabedru delamo krivico. Ob izbruhu koronavirusa nam je postregel s povsem neumestno izjavo, da Slovenija s Kitajsko nima vzpostavljene direktne letalske povezave, zato se nimamo česa bati.

Na to izjavo so se takoj odzvali le v največji politični stranki SDS in jo označili za povsem neprimerno. V teh stranki so tudi pravičasno opozarjali, da je virus približno 20-krat bolj smrtonosen od običajne gripe, vendar Slovenija nima ustreznega nadzora, prav tako pa se možnost okužbe povečuje z nelegalnimi migracijami.

Na to, da se svet “sooča z nevarnostjo pandemije”, je pred tednom dni na praznovanju ob 31. obletnici ustanovitve stranke SDS opozoril tudi njen predsednik Janez Janša. Dejal je:

“Nekaj dni nazaj smo prebrali v časopisih, kako je slovenska vlada poslala na Kitajsko 1.200.000 zaščitnih mask. Hvalevredna solidarnostna gesta, samo upamo, da sta kakšna dva milijona ostala tudi za Slovence. Kajti če spremljate kaj dogajanje okoli nas, vse države po svetu ustanavljajo krizne štabe, Svet za nacionalno varnost se sestaja na to temo. To je neka grožnja, ki se je s klasičnimi sredstvi ne da obvladati. Treba se je na to pripraviti tudi pri nas, a žal ne opazimo ničesar takšnega. Edina seja, ki je bila na to temo, je bila seja odbora za zdravstvo v državnem zboru, ki je bila sklicana na našo zahtevo, mediji pa so jo seveda zamolčali.”

Na seji, o kateri je govoril Janša, so obravnavali zahtevo v povezavi s pripravljenostjo Slovenije na koronavirus. Pri tem je poslanka Jelka Godec poudarila, da namen seje ni ustvarjanje panike, temveč želijo konkretne odgovore s strani vlade in pristojnih zdravstvenih organizacij oziroma bolnišnic o tem, kako je Slovenija pripravljena na morebitno epidemijo koronavirusa. Šabeder se seje ni udeležil.

Poslanka Jelka Godec.

Jelka Godec pa je dejala: “Vemo, da je v Sloveniji velik problem že z obolenji z gripo, že danes bolnišnice opozarjajo na prezasedenost, kaj bo šele, če pride do nekaj primerov koronavirusa.”

Poslanka je opozorila tudi na to, da je Slovenija na Kitajsko (poleg mask) donirala 60.000 evrov za ukrepanje zoper koronavirus. Pri tem je vprašala, ali bodo dodatnih finančnih in predvsem materialnih sredstev deležne tudi slovenske šole, domovi za starejše in bolnišnice.

Na seji je sodeloval tudi poslanec mag. Branko Grims. Opozoril je, da je koronavirus bistveno bolj nalezljiv kot SARS, odnos pristojnih do tega pa je neodgovoren. Gre za varnost ljudi, kjer ni prostora za naivnost. Slovenija nima ustreznih kapacitet, možnost okužbe se povečuje tudi z nelegalnimi migracijami v državo.

V poslanski skupini SDS so pripravili več sklepov, ki so jih ostali poslanci na odboru za zdravje soglasno potrdili. Vsi zavezujejo vlado, da nemudoma ukrepa.

Jelka Godec pa je danes ponoči na Twitterju zapisala:

Stanje v Italiji.

Začeli smo s hrvaško ograjo na meji, zakaj so jo postavili in kaj se dogaja na jugu, bomo predstavili posebej. Kot običajno, je tudi na tem področju zelo živahno.

Naslovna fotografija: vir

J. M.