nedelja, 23 junija, 2024
Doma Slovenija (Foto) Smo na pragu pandemije, prepuščeni sami sebi

(Foto) Smo na pragu pandemije, prepuščeni sami sebi

Stanje v Italiji (včeraj). (vir: Twitter)

Tudi v Slovenijo prihaja pandemija koronavirusa, v bistvu je zdaj že povsem jasno, da smo pri tem osamljeni in nimamo nikogar, ki bi poskrbel za nas. V Italiji je v 11 krajih v izolaciji okoli 60.000 oseb, število okuženih je v enem dnevu poraslo na 79. Dva sta umrla.

Iz pregleda o okuženih in obolelih je razvidno, da se je Italija že uvrstila na visoko mesto po okuženosti, je pred Hong Kongom, Tajsko in Združenimi državami Amerike, kjer je okuženih le 39 oseb.

Zaradi koronavirusa so v italijanski deželi Furlaniji-Julijski krajini, ki meji na Slovenijo, včeraj popoldne razglasili izredne razmere. Italijanska vlada je sprejela posebno zakonsko uredbo, predvideva možnost prepovedi gibanja, izolacijo in druge drastične ukrepe za zajezitev epidemije. Na hitro so začeli postavljati terenske bolnišnice za prvo obravnavo okuženih s koronavirusom. Zelo hitro ukrepajo tudi na Hrvaškem.

Vse skupaj se dogaja le nekaj deset kilometrov na slovensko-italijanske meje. Aleša Šabederja, ministra za zdravje, in Karla Erjavca, ministra za obrambo, še vedno ni nikjer. Tako je že mesec dni. Na ministrstvu za zdravje vlada anarhija, vladni predsednik Marjan Šarec pa se je sinoči po številnih pritiskih le oglasil, vendar le na Twitterju. Zapisal je, “da se pristojni dnevno zsklajujejo in da obstajajo tudi načrtu v primeru rišega obsega bolezni. Situacijo je treba jemati resno, a brez politizacije in ustvarjanja panike”.

Kako poteka to usklajevanje, pa je na Twitterju razkril eden od slovenskih državljanov. Zapisal je: “Trenutno se vračam iz Koreje. Od srede do danes se je število povečalo iz 25 na več kot 400 okuženih. Smo klicali na ministrstvo. Prijazna študentka, zmedena ni vedela skoraj nič. Da so imeli zadnji sestanek v četrtek. Da imajo novega v ponedeljek in nima novih podatkov.”

Šarec ali kdorkoli drugi iz vlade pred tv-kamere ni stopil, vse skupaj je v večernih urah odpravil z zamahom leve roke. Nekaj besedami. Pozivu Janeza Janše, naj takoj skliče Svet za nacionalno varnost, očitno tudi ne namerava slediti. Tudi temu, da bi kaj storili na slovenskih državnih mejah, ne. Več o Janševem pozivu smo poročali tukaj 

Dodajmo še, da niti ministrstvu za zunanje zadeve, ki ga vodi Miro Cerar, na svoji strani niso objavili nobenega obvestila, nobenega priporočila, ničesar. Spletna stran je v dodelavi (tako je že več mesecev).

Priznani zdravnik, kardiolog Blaž Mrevlje, ki že nekaj časa opozarja, da Slovenija ni pripravljena na pandemijo, pa je na Twitterju zapisal: “Prvi potrjen primer koronavirusa bomo imeli ta teden. Prvi problem zaradi pomanjkanja intenzivnih postelj teden kasneje. Tretji teden pa bo štala. Pa tudi: ministra za obrambo in zdravstvo ter akademiki bodo ostali skriti kot riti.”

Kaj je največja nevarnost

Zdravnik je zapisal, da pri pandemiji koronavurusa ni največja nevarnost to, da je smrtonosen. Smrtonosnost je relativno nizka, večina jih tudi ozdravi. “Problem je tistih 20 %, ki potrebujejo intenzivno zdravljeno. Na to ni pripravljen noben zdravstveni sistem. Problem je tudi destabilizacija države med preprečevanjem širjenja.

Dodal je še: “Prihaja pandemija koronavirusa. Zdaj ni pravi čas za leve in desne. Zdaj je pravi čas za to, kdo bo delal za ljudi in državo in kdo igral naprej komedijo lutkovnega gledališča.

Kako je virus prišel v Italijo?

V Italiji so včeraj objavili, da je po dosedanjih rekonstrukcijah izbruha koronavirusa v Italiji na Apeninski polotok okužbo prinesel kitajski par (66 in 67 let), ki je 23. januarja skupaj s skupino Kitajcev pristal na letališču v Milanu. Par se zdaj zdravi v bolnišnici v Rimu. Ob tem so objavili še potovanje tega kitajskega para po Italiji, ki je bila naslednja:

(vir: https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6)

Še tviti, ki jih omenjamo v prispevku:

V Italiji so začeli s postavljanjem terenskih bolnišnic za prvo obravnavo okuženih s koronavirusom. (vir: Twitter)

Italija včeraj. (vir: Twitter)

J. M.