Od danes prepovedana vsakršna zbiranja, izjema družine in člani istega gospodinjstva

Z ene izmed številnih sej vlade v zadnjem času.

“Razmere so težke in zgolj z razumom in solidarnostjo lahko zmoremo. Nekaj tednov izpada šole lahko v skrajnem primeru nadomestimo z nekaj tedni podaljšanja v poletje. Tedna izpada zdravstva in posledic ni mogoče nikoli popraviti. Niti posledic izpada v kritični industriji.” 

Tako je sinoči po seji vladi na Twitterju zapisal predsednik vlade Janez Janša.

Vlada je na včerajšnji seji podaljšala večino dosedanjih ukrepov, hkrati pa je sprejela nekatere dodatne omejitve. Minister za zdravje Tomaž Gantar je po seji vlade poudaril, da so ukrepi namenjeni omejevanju stikov, saj bo le tako mogoče preprečiti širjenje okužb, omejiti število obolelih s covid-19 in obdržati delujoč zdravstveni sistem.

Nekateri ukrepi so začeli že veljati, drugi bodo v prihodnjih dneh.

Šolanje bo v prihodnjih 14 dneh še vedno potekalo na daljavo, vrtci pa bodo delovali le za nujne primere. V zaprtih prostorih bodo lahko trenirali samo poklicni športniki.

Tako kot ob prvem valu epidemije bo od ponedeljka znova ustavljen javni potniški promet, prav tako delo šol voženj. Bodo pa lahko vozili taksiji. Upravne enote bodo opravljale le najnujnejša opravila. Vulkanizerji bodo delali, prav tako dimnikarji.

Industrijska proizvodnja bo normalno delovala naprej, prav tako gradbeništvo v nenaseljenih gradbiščih. Vse nenujne trgovine bodo znova zaprte, tudi v trgovskih centrih.

Še naprej bodo odprte trgovine s hrano, lekarne, banke in pošte.

Z današnjim dnem so prepovedana vsa zbiranja, razen družin in znotraj istega gospodinjstva. Doslej je bilo dovoljeno zbiranje do šest oseb. To ne bo več mogoče, razen če bodo zbrani člani družine oz. člani skupnega gospodinjstva.

Še naprej velja omejitev gibanja med občinami, ki vsebuje vse doslej veljavne izjeme. Gibanje med 21. in 6. uro je še vedno omejeno. Nošenje zaščitnih mask v zaprtih in javnih prostorih je obvezno.

S ponedeljkom bodo začele veljati tudi spremembe glede prehajanja državne meje. Doslej so lahko lastniki nepremičnin in plovil prehajali mejo za 48 ur, ne da bi pri vrnitvi potrebovali negativni test na koronavirus ali šli v karanteno. Te izjeme ne bo več.

Prav tako ne bo več mogoč obisk ožjih družinskih članov v roku 72 ur zunaj EU oziroma schengenskega območja. “Po domače, preživljanje vikendov v BiH ali Srbiji ne bo več mogoče,” je povedal Hojs.

Ob tem, ko so prepovedana vsa shajanja, poroke, maše in verski obredi, pa je od danes  dalje dovoljena sklenitev zakonske in partnerske zveze, a le ob predčasnem soglasju ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Poleg prireditev, shodov, porok in verskih obredov pa se prepovedujejo tudi slavja in praznovanja.

Vlada je za 14 dni podaljšala tudi že veljavne določbe glede obveznosti razkuževanja rok v večstanovanjskih stavbah.

C. R.