Obravnavali skoraj 800 migrantov, prijeli 14 tihotapcev

Fotografija je simbolična. (vir: arhiv)

Od petka do danes zjutraj, med 22. in 27. decembrom, so policisti novomeške policijske uprave obravnavali 715 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Obravnavali so še 14 tihotapcev, ki so prevažali 79 tujcev. 

Nezakonite migrante so obravnavali na območju Posavja (Brežic) 523, Črnomlja 150 in Metlike 42.

Na območju Policijske postaje Črnomelj so migrante obravnavali v krajih: Žuniči, Miliči, Dragatuš, Preloka, Sečje selo, Hrast pri Vinici in Kanižarica. Popisali so 123 državljanov Sirije, 11 državljanov Maroka, osem državljanov Egipta, pet državljanov Afganistana, dva državljana Turčije in državljana Iraka.

Na območju Policijske postaje Metlika so migrante obravnavali v krajih: Metlika, Božakovo, Rosalnice in Rakovec. Popisali so 42 državljanov Sirije.

Na območju Brežic so migrante obravnavali v krajih: Dobova, Obrežje, Rigonce, Slovenska vas, Loče, Trnje, Čatež ob Savi, Rakovec, Kapele, Mihalovec, Podgračeno, Perišče, Črnc, Slogonsko, Velika Dolinam Ribnica, Jereslavec. Največ se jih je izreklo za državljane Sirije (196), Afganistana (139), Maroka (59), Somalije in Bangladeša (po 18), Nepala (11), Rusije (10), Mongolije (10) in Pakistana (10).

Prijeli 14 tihotapcev, ki so prevažali 79 tujcev

Tihotapce so prijeli na avtocesti iz Obrežja proti Brežicam, pri Sevnici, na območju Obrežja, v Župelevcu, v Brežicah, v Drašičih, Dobovi, in v Jesenicah na Dolenjskem.

V noči na 25. 12. so v Drašičih na območju Metlike ustavili voznika osebnega vtomobila Volkswagen taigo italijanskih registrskih oznak. 54-letni državljan Latvije je prevažal 9 državljanov Turčije, ki so nezakonito vstopili v Slovenijo.

Tihotapcem so policisti odvzeli prostost, jih pridržali in jim zasegli vozila. S kazenskimi ovadbami zaradi kaznivih dejanj prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države so jih privedli k preiskovalnemu sodniku. Policijski postopki s tujci, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo pa še potekajo.

A. L.