Novo mesto: Županovo pojasnilo, kakšne ukrepe bo povzel za zaščito prebivalstva in njihovega premoženja

V začetku tedna prijeti na Košenicah v Novem mestu. (Vir. Twitter)

V zadnjem času je vse več obvestil in tudi objavljenih fotografij o nezakonitih migrantih, ki jih občani videvajo na območju novomeške občine in tudi mesta.

Postavlja se tudi čedalje več vprašanj, ki se nanašajo na ukrepanje novomeškega župana Gregorja Macedonija. Zato smo ga v preteklih dneh vprašali, kakšne ukrepe bo povzel, da bo zaščitil prebivalstvo in njihovo premoženje?

Iz mestne občine smo v četrtek prejeli naslednji odgovor:

“Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni dela vse, kar je v njegovi pristojnosti. Kot smo že komunicirali, smo na podlagi informacije o stanju ilegalnih prehodov meje na območju policijske postaje na junijski seji sprejeli sklepe, s katerim od vlade zahtevamo:

– da policija izvaja vse naloge in ukrepe za učinkovito varovanje državne meje na območju Policijske uprave Novo mesto;

– da zagotovi zadostno materialno in kadrovsko podporo vsem institucijam, ki so odgovorne za varovanje zdravja, življenja in premoženja občank in občanove;

– da o spremenjeni varnostni situaciji o stanju ilegalnih prehodov državne meje na območju novomeške policijske uprave obveščajo Mestno občino Novo mesto.”

Iz odgovora je sicer razvidno, da se po juniju na mestni občini ni nič spremenilo. Zadnja seja občinskega sveta je 11. julija 2019, zaenkrat naslednje še ni sklicane.

Še vedno pa ostaja dejstvo, da je bila novomeška občina doslej edina na našem območju, ki meji na sosednjo Hrvaško in je sprejela takšne sklepe. Kar lahko zgolj pozdravimo.

C. R.