Novo mesto: V pretepu težje poškodovan 42-letnik, osumljenec v priporu

V četrtek, 23. avgusta 2018, nekaj po 20. uri, je dežurni zdravnik novomeškega urgentnega centra obvestil policiste na številko 113, da oskrbujejo poškodovanega v pretepu v okolici Novega mesta.

Na kraj so bili napoteni policisti, da bi ugotovili, za kaj gre, saj o dogodku ni bilo nobene prijave.

Z zbiranjem obvestil in ogledom so ugotovili, da je v gostinskem lokalu okoli pol osme ure zvečer prišlo do pretepa, v katerem je 56-letnik hudo telesno poškodoval 42-letnika.

Slednjega so s hudimi poškodbami glave po oskrbi v Splošni bolnišnici Novo mesto odpeljali na nadaljnje zdravljenje v UKC Ljubljana.

Ker osumljenca na kraju ni bilo več, je stekla akcija iskanja, da bi ga prijeli. Zaradi indicev, da se je osumljeni za nekaj časa umaknil iz Dolenjske, so se policisti in kriminalisti povezati še s kolegi iz sosednjih policijskih uprav, a nadaljevali aktivnosti tudi doma.

V soboto, 1. septembra 2018, nekaj po poldnevu, pa so novomeški policisti osumljenega
prijeli, ko se je ravno pripeljal nazaj domov, mu odvzeli prostost in ga v skladu z zakonom o kazenskem postopku pridržali za 48 ur.

V nedeljo, 2. septembra 2018, so na podlagi odredbe sodišča pri njem opravili hišno preiskavo, ker so iskali predmete in sledove, ki bi služili kot dokaz v kazenskem postopku.

Kriminalisti so 56-letnika, ki so ga že prej obravnavali zaradi premoženjskih kaznivih dejanj, nasilništva in prekrškov, v ponedeljek, 3. septembra 2018, s kazensko ovadbo privedli pred preiskovalnega sodnika okrožnega sodišča v Novem mestu, ki je po zaslišanju zanj odredil pripor.

Očitajo mu storitev kaznivega dejanja hude telesne poškodbe po 1. odstavku 123. člena kazenskega zakonika. Za omenjeno kaznivo dejanje je zagrožena kazen zapora od šest mesecev do pet let.

Policisti pa preverjajo še eno okoliščino, ki je bila ugotovljena v postopku, in sicer, da še približno pol ure po pretepu nihče od prisotnih v gostinskem lokalu ni poklical reševalcev, da bi pomagali hudo poškodovanemu 42-letniku (osumljeni pa je po pretepu kraj že zapustil) ali obvestil policijo.

Tudi o ugotovitvah bodo obvestili okrožno državno tožilstvo, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto.

C. R.